• Trots att högsäsongen passerat så ligger båtarna ännu på rad. Foto: Patrik Ekström
  • Hästholmen och dess hamn är en riktig pärla. Foto: Patrik Ekström
  • Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer man att kunna bo ståndsmässigt i den gamla silon som står i hamnen. Foto: Patrik Ekström
  • Vy över Vättern och en fågelrik kobbe. Foto: Patrik Ekström
  • Vätternrummet kommer att bli kvar även när det blir bostäder i silon. Foto: Patrik Ekström
  • Varje hamn med självaktning har en kran. Foto: Patrik Ekström
  • Ett självklart inslag i hamnmiljön. Foto: Patrik Ekström

 Hästholmens skyddande hamn

Hästholmen är systerort till Ödeshög och har drygt 350 invånare. Många passerar orten men gör man en avstickare och besöker den hamn som ligger i en skyddande vik så får man en naturupplevelse av stora mått.

Många är nog de cyklister som har stannat till i Hästholmen då Vätternrundans allra första depå ligger där. Många ankommer även sjövägen då det finns en fin hamn att lägga till i. Redan på 1100–talet stannade sjöfarare från Västergötland och Visingsö till i hamnen och 1716 landsteg självaste Karl XII här på väg till Vadstena för att hälsa på sin syster Ulrika Eleonora som då vistades där.

Trolsk natur och vida vatten

Vill man uppleva Vättern och den trolska naturen på Omberg är Hästholmen en naturlig utgångspunkt och i hamnen finns, förutom ett fik och en restaurang, även service i form av en båtramp, möjlighet att tanka båtdiesel, hyra cykel eller kajak och mer därtill. Sedan kan man även uppleva Vättern och dess historia i det så kallade ”Vätternrummet” som ligger i den silo som snart kommer att byggas om, eller rivas för att vara mer exakt, och bli till lyxiga bostäder. Bakom byggandet står PEAB och enligt uppgift så är redan alla tio lägenheter tingade. Ansvaret för att driva hamnen har det kommunala bolaget Hästholmen hamn och magasin AB.

Ladulås gav namn

Ställer man sig i hamnen och blickar ut mot Vättern och Omberg så ser man författarinnan Ellen Keys (1849 – 1926) magnifika boning Strand på Ombergs sluttning ut mot den stora sjön. Också detta är ett mycket uppskattat utflyktsmål. Det sägs att författarinnan var en av dem som tog initiativet till att Ombergs Turisthotell uppfördes. Ellen Key ligger även bakom teorin att det var Magnus Ladulås som myntade ortnamnet Hästholmen och redan 1384 skall orten ha omskrivits som ”Villa Hestolmiensis” vilket kan vara en omskrivning för stad eller fäste.

Världsberömda snitslar

På Värdshuset Vätterhästen ett stenkast från hamnen serveras det snitslar som är stora som dasslock och välkända runt om i både länet och resten av landet. Men det, det är en annan historia.