• Ann-Charlotte Petri har drivit Trollmarker Spa & Äventyr sedan 1994. Turridning är en av de främsta aktiviteterna. Hon har 35 hästar på gården söder om Österbymo. Foto: Leif Larsson
  • Bubbelpool är en av mer avslappnande sakerna som erbjuds hos Trollmarker. Ann-Charlotte Petri kollar att allt är klart för bad. Foto: Leif Larsson

Hästar, fiske, relax och äventyr

Det började med turridning 1994, spa kom in i bilden 1999 och numera kan företag komma på konferens, fiskare få upp sin abborre och ett annat alternativ är att njuta av fager natur under en bara-vara-helg. Trollmarker Spa & Äventyr har mycket att erbjuda.

I Sprengsboda, strax söder om Österbymo i Ydre kommun, har Ann-Charlotte Petri sin verksamhet. Hon har benägen hjälp av maken Reinhold och fem terapeuter och tre hästguider. För 20 år sedan utvecklades Ann-Charlottes hästintresse till ett företag som anordnade turridning. Först ihop med en kamrat, numera på egen hand. Hon lade till friluftslivsevent som femkamp och boende i militärtält för skolklasser.

– Efter några år stod jag vid ett vägskäl. Jag jobbade inom barnomsorgen och det gick inte att kombinera med företaget. Då bestämde jag mig för att bredda verksamheten och öppna spa. Jag utbildade mig till massör och från 1999 har jag satsat på heltid.

Det började hända saker snabbt på den idylliskt belägna gården. Nya hus byggdes och köptes in. Sedan var det dags att bredda sig på annat vis.

– Vi köpte en sjönära fastighet i Gnottnehult. Den ligger 2,5 kilometer härifrån, berättar Ann-Charlotte.

Här har det byggts ett stort hus med både vandrarhemsdel och tre rum med hotellstandard.

– Vi hyr ut i tio veckor under sommaren. Man kan fiska eller ha ett stug- och hästpaket. I sjön finns både abborre och gädda. Fransmän kommer gärna hit och fiskar.

Populärt paket

I dag är paketkombinationen häst och spa den vanligaste. Då ingår tvåmilaturer till häst, spa-behandlingar och bubbelpool, bastu och relax. Perioden oktober-mars är det mer behandlingar och ofta bara entimmes ridturer. Från mars till oktober är ridning vinnaren.

– När jag började hade vi turridningar med övernattning. Men det var liten efterfrågan på det och mycket jobb för att anordna. Så nu har vi ett fyradagars-paket med dagsturer. Det är bra ridvägar här med ytterst lite trafik.

I dag finns 28 bäddar totalt i Sprengsboda och Gnottnehult. Hästarna är 35 till antalet. Man har ett stort ridhus. Det betyder att många olika aktiviteter är möjliga.

– Vi ska ha ridkurser framöver och nu när vi har ridhuset så blir det lättare att ordna med företagsevent eftersom vi då kan vara inomhus om det är dåligt väder. Vi kan ta uppemot 70 personer på ett dagsarrangemang.

Gästerna på Trollmarker är ganska ofta långväga. Kompisar från Stockholm och Göteborg sammanstrålar här och det har förekommit utländska besökare ända från Australien, Kina, Japan och Bolivia.

– Ett amerikanskt par på smekmånad kom hit och var med på turridning. Det var skoj, förtäljer Ann-Charlotte.

Trollmarker utvecklas ständigt och har numera även musikarrangemang.

– Vi har haft en countryartist från Texas här och då blev jag inspirerad och tog fram en meny som passade. Framöver ska vi ha rockabillykväll, upplyser Ann-Charlotte.

Hon gillar sitt värv och speciellt att det är en bredd. Hon lagar mat, utför behandlingar och guidar på hästryggen.

– Det allra roligaste är att träffa alla glada människor. Många blir som vänner som man via Facebook håller koll på under året. En del återvänder hit och det är kul, fastslår Ann-Charlotte Petri, ägare till äventyrsanläggningen i Ydreskogarna.