• Johan Kapusta, vd och delägare i Boxholm Dental, arbetar med en keramikbro i fast protetik. Foto: Leif Larsson
  • Tandtekniker Desire Agstedt färdigställer en cad-cam-bild som sedan skickas till ett fräscentrum för fysisk konstruktion. Tandtekniker arbetar allt mer med datorprogram. Foto: Leif Larsson
  • Hagop Gazaryan placerar porslin på en tand som sedan bränns fast i ugn. Ett konstnärligt jobb, tycker Hagop. Foto: Leif Larsson

Här skapas nya fina tänder

Tänder kan slås ut, tappas, förstöras eller ha ursprungliga brister. I Boxholm finns experterna som löser problemet och skapar ersättningar som implantat, kronor, broar eller vanliga proteser. – Det enklaste uppdragen tar en dag att slutföra medan implantat, som ska testas på många sätt, kan ta ett par månader att göra, berättar Johan Kapusta, vd och delägare i Boxholm Dental AB.

Att företaget finns i Boxholm hänger ihop med tradition. Företaget Depenova, i samma bransch, fanns på orten fram till 1990-talet när det lades ner. Kvar i Boxholm fanns då personer kunniga i yrket tandtekniker.

– Tre stycken som jobbade på Depenova startade Boxholm Dental. Vi har 34 anställda, bland annat tandtekniker, assistenter till tandtekniker och en guldsmed. Vi är det största labbet i Östergötland och ett av de 20 största i landet, omvittnar Johan Kapusta.

Företaget har tandläkare runt om i landet som kunder. Man har avtal med 13 landsting och därmed deras folktandvårdskliniker och med privata tandläkare. Företaget producerar främst tre olika varianter inom det som kallas protetik.

– Implantat skruvas fast med titanskruvar och kräver operation. Det är en fast konstruktion. Kronor och broar som ersätter en tand eller ibland hela käkar sitter också fast. Man slipar ner tänderna och cementerar på, eller limmar, konstruktionerna. Sedan gör vi också vanliga, löstagbara proteser. Det som en del kallar lösgommar, redogör Johan Kapusta.

Ny fas i yrket

Att skapa fina tänder kräver både fingerfärdighet, noggrannhet, tålamod och yrkeskunnande. Det senare kan man få via treårig högskoleutbildning till tandtekniker. En annan väg är att arbeta i branschen ett bra tag.

– Vi internutbildar också i en del specialkunskaper. I dag har vi gått i från det traditionella hantverket en del och jobbar mycket med dataprogram och robotar. Vi är inne i en industrialiseringsfas, på gott och ont. En del av charmen med yrket försvinner men jag är uppvuxen med datorer och tycker det är spännande att ett individuellt hantverk kan göras om till industriell produktion, redogör Johan Kapusta.

Datatekniken gör inte alltid arbetet lättare. Det är fler val att göra men samtidigt har möjligheterna breddats.

– Vi kan använda material som inte går att ha när man arbetar för hand, de är tvungna att behandlas av maskiner. Samtidigt kan man väl säga att slutprodukten har högre kvalitet tack vare datortekniken, i alla fall har precisionen ökat.

Flera steg

Alla avtagbar protetik tillverkas från början till slut i Boxholm. När det gäller implantat så går det till på ett annat vis.

– Vi scannar in en modell och gör en teoretisk konstruktion i ett dataprogram och skickar 3D-filerna till ett fräscentrum som tillverkar efter våra specifikationer. Sedan skickas konstruktionen hit till labbet och vi gör det estetiska slutarbetet.

Johan berättar om ett speciellt och udda uppdrag som han gjort på en person som varit med i kriget i Syrien fått tänderna förstörda och behövde nya implantat i stället för de gamla.

– Det fanns ingen journal, inga röntgenplåtar och hans tidiga tandläkare gick inte att få tag på, om han ens levde. Eftersom vi inte visste vilka implantat patienten hade så gick det inte att återskapa originalprodukterna eller att operera. Jag var tvungen att göra en ny konstruktion med europeiska komponenter och placera ovanpå de befintliga implantaten. Jag lyckades lösa fallet även om det inte gick att göra något med själva basen, berättar Johan Kapusta, en av dem som ser till att munnar i landet ser fina ut.