• Mikael Kenlind och Lars Börnesson är femte och fjärde generationen glasblåsare i sin familj. Nästa år firar deras företag Vas Vitreum i Vadstena 30-årsjubileum. Här är son och far mitt i den färgsprakande butiken. Foto: Leif Larsson
  • Mikael Kenlind i färd med att skapa något i glas. Under sommaren ligger produktionen på Vas Vitreum nere, då underhålls utrustningen, men snart är man i gång igen. Foto: Vas Vitreum.

Här lyser glaset med sin närvaro

I Vadstena formges, blåses och graveras glas av en familj vars femte generation är inne i branschen. – Utmaningen är att hitta en design som folk vill ha och sedan är nästa utmaning att tillverka den, konstaterar Mikael Kenlind, glasblåsare eller glasartist som det står på hans visitkort.

På Slottsgatan, nära Asylen, har Vas Vitreum huserat i 24 år, nästa år har man funnits i Vadstena i 30. I dag är det Mikael Kenlind och hans pappa Lars Börnesson, som är gravör, som skapar glas. Lars fru sköter det administrativa.

– Vår familj har arbetat med glas sedan 1800-talet. Min pappa och farfar arbetade på Orrefors och farfarsfar på Kosta. Vi kom hit till Vadstena av en slump, berättar Lars.

Det färgglatt skimrande utbudet i butiken är behagligt för ögat. Man kan studera ljusstaken Cobra, vinkapsylen Kiwi, skålar, glas och mycket annat. En rolig sak är prydnadsälgen som blir ett glas om man vänder på den.

– Mest tillverkar vi prydnadsglas men även en del bruksglas. Det mesta kommer från egna idéer men ibland får vi specialbeställningar, som när ett företag firar ett jubileum och vill ha något som speglar deras verksamhet, påpekar Mikael.

Tioårigt uppdrag

Det svåraste uppdraget hittills var att tillverka fönster till domkyrkan i Linköping. Det tog tio år från planering till färdigt resultat.

– Lisa Bauer stod för designen och jag graverade. Det var 180 fönster och 80 hade raster i guld och svart, förtäljer Lars.

Kundunderlaget är brett och består av bland annat privatpersoner, företag, butiker och e-handlare.

– Vi levererar till 30-40 butiker och e-handlare i Sverige. E-handeln ökar kraftigt. Nu kan en kund i exempelvis Umeå köpa något på nätet och få hem paketet efter två dagar. Även som presentförpackning.

Turister handlar förstås och en del går på export, bland annat till Kina.

– Vi ska jobba mer med exporten, det krävs för att kunna expandera. Exporten är ännu inte så stor som vi vill. Men intresset för svenskt ökar, och det är en bra början, påpekar Mikael.

En annan utmaning är att hänga med när branschen förändras.

– Förut gjordes mycket kristallskålar som inte minst amerikaner köpte. Nu går det mer mot inredningsartiklar med fokus på färg och form. Fortfarande har vi turister från USA och även norra Europa som kunder men sortimentet har svängt, klargör Mikael.

Kan leva vidare

Mikael och Lars tror på sin bransch, är säkra på att den kan leva vidare. Trots att en del glasbruk lagts ner på senare tid.

– Visst ger nedläggningarna en negativ bild och kan påverka. Men samtidigt är det positivt att vi på Vas Vitreum visar att det går att vara kvar och tillverka för hand, vi är ett av få glasbruk i Sverige som fortfarande gör det. Men det gäller att ha produkter av hög kvalitet även om vi är små kan vi ta alla typer av jobb och beställningar. Det är också roligt att finnas kvar och lokalt kunna erbjuda glas av hög kvalitet, redogör Mikael.

Vad betyder då Vas Vitreum?

– Föremål av glas, det är latin, säger Mikael Kenlind.

Ett mer på-pricken-namn på ett företag kan nog vara svårt att komma på.