• Anna Axelsson, Malin Forsgren, Maria Gungner och Eva Ankarberg framför Cleantech Park där alla fyra har sin roll. I det anrika huset i Linköping huserar cirka 20 miljöteknikföretag. Foto: Leif Larsson

Här frodas miljöteknikföretag

I huset kallat Cleantech Park finns omkring 20 företag som något sätt är kopplade till miljöteknik. En av de grundläggande tankarna med huset är att företagen ska samarbeta. Och det görs med framgång.

Företagshuset finns i en anrik tegelbyggnad med över 100 år på nacken på Gjuterigatan i Linköping, nära tågstationen, Nykvarnsparken och Stångån.

Ren teknik

Det är en bas för miljöteknikföretag och har skapats av föreningen Cleantech Östergötland samt det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors och Östsvenska Handelskammaren. I entrén hänger fem banderoller som berättar om husets grundsatser som är miljö, hållbarhet, energi, innovation och samverkan. De ger en bra bild av vad som gäller här. I Cleantech Park arbetar omkring 60 personer i de 20 företagen och verksamheten finns i två huskroppar på två och tre våningar. Det finns även reception, konferenslokaler och stor, trevlig lokal med bord och stolar och kaffemaskin en bit innanför ytterdörren.

Tidningen har träffat Eva Ankarberg, chef för marknad och kommunikation hos Sankt Kors, Anna Axelsson, verksamhetsansvarig i Östsvenska Handelskammaren och Malin Forsgren, verksamhetsansvarig på Cleantech Östergötland för att få veta mer om huset och det som händer där. Produkter skapas Malin Forsgren berättar att föreningen Cleantech Östergötland är ett nätverk för miljöteknikföretag i länet.

Ett antal av medlemmarna är inhysta i Cleantech Park.

– Föreningens övergripande mål är affärsnytta för medlemsföretagen med hållbarhet som affärsidé. Ett delmål är att öka kännedomen om hur många miljöteknikföretag det faktiskt finns i regionen. Vi hjälper också till med policy och påverkan för att få till förändringar i regler vid upphandlingar och vi ordnar med olika aktiviteter och event för att exponera företagen mot kunder, upplyser hon.

Några exempel

En förutsättning för att få plats i Cleantech Park är att man är beredd att samarbeta med andra företag i huset. I de 20 företagen skapas det ett antal produkter och tjänster som har med miljö och hållbarhet att göra. Anna Axelsson ger ett par exempel.

– Företaget Edeva har tagit fram fartguppen som sjunker ner i marken när man kör för fort. Det är en produkt för att minska miljöpåverkan. Miljökonsultbolaget Envima tar fram miljöledningssystem till andra företag, ibland krävs det ju vid upphandlingar att man redovisar ett miljöarbete. Östsvenska Handelskammaren och Sankt Kors arbetar båda för tillväxt och utveckling i regionen och den senare, som är hyresvärd, har gett den förra i uppdrag att vara lite av en husvärd i Cleantech Park.

Man står receptions-servicen och Anna Axelsson ordnar möten och aktiviteter i huset. Är en spindel i nätet och ser till att saker händer, att de viktiga träffarna mellan företagen blir av. Både formella och informella är lika nyttiga.

– Många affärer initieras vid kaffeautomaten och dessa möten blir inte av om förutsättningarna inte finns, påpekar Eva Ankarberg. Mys och affärer Vad är då det bästa med huset?

– Till att börja med alla företag som finns här. Fördelarna är många, huset har en lämplig hållbarhetsprofil som finns i allt, från renoveringen till möblerna och fair trade-kaffet. Det har ett bra läge nära tågstationen och i området finns också bilpoolen Sunfleet, påpekar Malin Forsgren.

Anna Axelsson håller med och fastslår att de gemensamma värderingarna sitter i väggarna. Hon lovordar också samarbetet med hyresvärden Sankt Kors. – De är lyhörda och det behövs för att få engagerade hyresgäster. Vi lämnar in förslag till dem och får bra respons. Dialogen med hyresvärden är väldigt positiv och det är nog inte så vanligt. Eva Ankarberg förklarar hur det går till.

– Vi träffas regelbundet några timmar per månad och vi samlar in synpunkter från företagen för att vi ska kunna stärka husets profil. Om det blir en vakans så tar vi inte in första bästa företag utan de ska passa in och kunna bidra. Det behöver inte vara ett renodlat miljöteknikföretag, vi vill gärna ha in andra kompetenser för att få en bra mix där företag kan vara till hjälp för varandra. Än så länge är Cleantech Park ett ganska okänt fenomen. Anna Axelsson kallar det en gömd juvel.

– Huset har definitivt bidragit till tillväxt och det är en politisk satsning som fungerar. Det är viktigt att poängtera att det inte bara är mys här utan det görs mycket affärer. Pengar tjänas här, företag växer här, avrundar hon.

Leif Larsson

leif.larsson@swepress.se