• Magdalena Bengtzon berättar att på Sörstad herrgård är det bröllop som är den stora begivenheten. Hon driver företaget tillsammans med maken Jan.

Här får brudparen sin drömfest

I år har omkring 20 brudpar haft sin bröllopsfest här. Från april till oktober har det varit full fart på herrgården cirka en mil väster om Linköping. Nu vidtar julborden. – Bröllopen är ungefär 75 procent av vår verksamhet härute, förtäljer Magdalena Bengtzon som tillsammans med maken Jan äger och driver Sörstad Herrgård AB där även restaurangen Tegelvalven inne i Linköping ingår.

200-åriga Sörstad har som så många andra herrgårdar och slott runt om i länet verksamhet som innehåller konferenser, julbord och bröllop. Det ovanliga med herrgården nära Vikingstad är att det är bröllopen som dominerar.

– Vi började här 2006 och då med bröllop. Sedan har det fortsatt och vi plussar på med högtidsmiddagar och endagskonferenser. Hela sommarsäsongen, april-maj till september-oktober, är det bröllop nästan varje helg. Midsommar är ett undantag och då är det faktiskt inte så många förfrågningar om bröllop. Folk väljer nog att fira midsommar för sig nuförtiden, det är i alla fall min känsla utan att ha forskat i saken, påpekar Magdalena.

Långväga brudpar

Brudparen kommer ganska ofta långväga ifrån. Ett par kom från var sitt håll, Stockholm och Göteborg, och strålade samman, med gästerna, i Sörstad.

– Vi har också haft två par från Australien. Visserligen hade de anknytning till trakten men det var oerhört roligt att de valde att ha sin bröllopsfest här, tycker Magdalena.

I samråd med brudparen försöker Bengtzons göra festen minnesvärd och matupplevelsen utsökt. Med hjälp av sin erfarenhet kan de också ge råd om hur upplägget ska vara för att bli bästa tänkbara

– Det är tacksamt att jobba med bröllopsfester. Gästerna är nästan alltid glada och alla åldrar är med. Det är extra roligt, tycker Magdalena.

Hon tror att miljön och omgivningarna runt Sörstad är det som i stor utsträckning lockar gäster till herrgården. Plus närheten till Linköping. Inte minst de som har konferenser.

– De flesta vill komma bort en bit ifrån stan och det är också ett bra sätt att hålla ihop gruppen. Samtidigt är det lätt att ta sig hit och hem till Linköping.

Familjär känsla

Sörstad har en festvåning på 350 kvadratmeter i två plan och en trädgård på 5 000 kvadratmeter. Det kräver sin skötsel.

– Det är viktigt att ha en balans mellan slitage och verksamhet. Och att underhålla hela tiden så att det är fräscht och ser välkomnande och ombonat ut. Vi jobbar för en familjär känsla, intygar Magdalena.

November är det ett litet glapp i verksamheten på Sörstad men några veckor före jul drar julborden i gång.

– Vi har bara julbord för slutna sällskap. I år blir det tio stycken och det är bara företag som kommer. Alla är välkomna att boka men vi vill ha ett sällskap på minst 30 personer för att dra i gång något här på herrgården. Annars kan vi lika gärna ordna allt på vår restaurang i stan.

Vad är då roligast i jobbet?

– Att möta människor och ta hand om dem efter bästa förmåga. I synnerhet brudpar och att få chansen att ordna deras drömfest. Vissa brudpar fastnar i minnet och när de är uppklädda kan man tycka: åh gud så söta de är. Det är något särskilt med brudpar, det har en aura runt sig, utbrister Magdalena Bengtzon.