• Stefan Papangelis från Upplev Norrköping pratar om förväntningarna inför sommarens stora evenemang. Foto: Anna Ek

Handlarna kommer få vara på tå

150 000 besökare väntas. Handlarna måste vara på tå för sommarens evenemang.

Nyligen var det för nionde året i rad dags för handelsdagen i Norrköping och politiker och handlare samlades på Cnema för att prata om vad som hänt under det gångna året. En av talarna var Stefan Papangelis - VD för Upplev Norrköping som berättade om festivaler och evenemang under 2014 och om hur dessa påverkade Norrköping som kommun.

Arbeta tillsammans

Bråvalla festival är Sveriges genom tidernas största festival med sina drygt 50 000 besökare. Festivalen kommer att hållas i år igen och Stefan Papangelis menar att handlarna måste vara bättre förberedda:

– 29 000 personer campade under festivalen förra året. Dessa besökare hade ett behov av saker som liggunderlag, tält och gummistövlar, det är något att ta vara på. Mer än 70 procent av förra årets besökare är intresserade av att komma tillbaka i år och då måste handlarna vara på tårna.

2,5 miljoner besökare

I sommar har Harry Potter the exhibition Europapremiär i Nya parken i Norrköping. Utställningen har tidigare visats i städer som New York och Singapore och har under åren lockat till sig omkring 2,5 miljoner besökare. Stefan Papangelis menar att med tanke på utställningens oerhörda framgång kan man räkna med omkring 100 000 besökare och att många av dessa kommer komma utrikes ifrån. Han tror att de flesta av besökarna kommer hitta från Nya parken till city rent naturligt.

– Besökare som kommer utifrån kommer med största sannorlikhet göra annat i Norrköping också. Kanske köpa ett par skor eller en glass, säger han.