• Den heliga Birgitta är ständigt närvarande i Vadstena. Foto: Leif Larsson
  • Se där, ännu en Birgitta, denna gång på en fasad. Foto: Leif Larsson
  • Vadstena har självklart ett eget museum. Foto: Leif Larsson
  • Gatorna i Vadstena är små och trånga. Foto: Leif Larsson
  • Under sommaren lägger många till i gästhamnen. Foto: Leif Larsson
  • Vart man än vänder sig i Vadstena så kan man se  det stora slottet som Gustav Vasa byggde. Foto: Leif Larsson
  • Tina Schultzberg är chef på turistbyrån. Foto: Leif Larsson

Gud, Konungen och hantverk

Vadstena är den där lilla pittoreska staden vid Vätternsstrand. Årligen besöker drygt 400 000 personer staden och dess främsta turistmål det gamla Vasaslottet eller så går man i den Heliga Birgittas spår. Men Vadstena är mer än så förstår man efter ett besök på Turistbyrån som ligger i det anrika Rödtornet.

Man har precis plockat ner den utställning som rör Ellen Key i den rymliga lokal som Turistbyrån huserar i och som heter Rödtornet. I grund och botten är Rödtornet det torn som tillhörde St. Pers kyrka som byggdes på 1300-talet men själva kyrkan revs 1829 – 1831 och nu finns det bara själva tornet kvar. Sentida utgrävningar visar att det fanns en kyrka här redan på 1 000 – talet. Sedan några år tillbaka huserar då turistbyråchefen Tina Schultzberg och hennes personal i de anrika lokalerna.

Vadstena bjuder på mycket

– Vadstena har verkligen mycket att bjuda på och det inte bara under sommartid, säger Tina Schultzberg inledningsvis då vi satt oss i köket för att prata just om turiststaden Vadstena och vad turismen har för betydelse för den lilla staden och kommunen med drygt 7 000 innevånare. I Vadstena finns det ett flertal året runt öppna restauranger men det finns självklart några ytterligare under högsäsong. Det finns även två större hotell, Kungs Starby och Klosterhotellet, som håller öppet året runt men även små mindre pensionat och bed and breakfast bedriver sin verksamhet på årsbasis.

Många företag

– Hur många som har en direkt utkomst av turismen i Vadstena kan jag inte säga men att det är ganska många både privatpersoner och företag, stora såväl som mindre, det är jag ganska säker på, menar Tina Schultzberg vidare och berättar att visst kommer många, främst kanske från utlandet, för att gå i Heliga Birgittas spår. Men även slottet, som grundades 1545 av Gustav Vasa, är ett dragplåster och en riktig sevärdhet. Sedan 1935 är det ett statligt byggnadsminnesmärke. Men hela innerstaden är mycket gammal och tidstypisk om än levande stad.

Dålia kommunikationer sätter p

– De som kommer och besöker oss frågar efter vad som finns att se, berättar Tina Schultzberg som då ger den upptäcktslyste en karta med en stadsrundtur som innefattar det mesta med slottet, klostret, klosterkyrkan och andra sedvärda platser som finns inom gångavstånd. Vill man resa med bil ett litet stycke så finns även det mytomspunna Omberg, som är Östergötlands högsta berg, och fågelsjön Tåkern samt Dags Mosse inte alltför långt bort. I dessa trakter hittar man även Alvastraklosterruin och Ellen Keys strand som ÖN tidigare skrivit om.

hjälper till med det mesta

– Det är lite synd att vi har så dåliga kommunikationer till och från Vadstena och då främst mot Omberg, menar Tina Schultzberg som alltså är chef på Turistbyrån och för den mer icke kommersiella delen. Den andra, mer affärsdrivande delen, heter Visit Vadstena och huserar i slottet.

– Vi hjälper även till med att förmedla boende på olika sätt och vi tipsar även om olika typer av gårdsbutiker och hantverkare som det finns gott om i krokarna, avslutar Tina Schultzberg och plockar fram några broschyrer om olika sevärdheter och upplevelser i närheten.