• Här någonstans på en just nu tom tomt vid Norra och Östra Svedengatan i Tornby ska Granngårdens nya butik ligga. Bygget ska vara klart våren 2018. Foto: Leif Larsson

Granngården i Tornby 2018

Granngården som finns på över 100 ställen i Sverige ska nu också etablera sig i Linköping.

Invigning är planerad till våren 2018 men inget datum är spikat.

– Det hänger på byggtiden. Men vi vill öppna tidigt 2018, gärna i februari eller mars, konstaterar Per Sigvardsson, vd hos Granngården.

Granngården grundades 1880 och säljer produkter som är till för det man kallar det jordnära livet. Utbudet är brett, butikerna har produkter som rör jord och skog, trädgård, djur och foder, kläder och skor samt hus och hem.

Det kan vara motorsågar, torv, hundtäcken, ridbyxor och målarfärg. För att nämna en bråkdel. Och om cirka 1,5 år öppnar således en sådan butik till Linköping och den placeras i Tornby.

Tre butiker

Ytterligare tre butiker etableras i Sverige de närmaste månaderna. Två nya och en ometablering.

– I dag har vi 108 butiker så Linköping blir nummer 111. Vi har identifierat ytterligare 30 orter där vi inte finns men borde finnas. Så vi ska ha cirka 140 butiker när vi är fullt etablerade i Sverige, förklarar Per Sigvardsson.

Företaget är inne i en process där man uppgraderar sina butiker för att göra det lättare för kunder att hitta det man vill köpa.

– Det handlar om skyltning, guidning digitalt och om kompetenshöjning hos medarbetarna så att alla blir specialister på sitt område. En kombination av detta ska ge kunderna bättre och mer lättförståelig information. I de nya butikerna blir utbudet ungefär detsamma som i de befintliga. I Tornbybutiken kommer dock kunderna att uppmärksamma vissa satsningar.

– I Linköping ska vi satsa hårt på hästprodukter, likadant på maskin och produkter och tjänster kring det. Även på fodersidan ska vi förbättra sortimentet, berättar vd. Linköping är Sveriges femte största stad och har en stor jordbruksbygd runt sig. Hur kommer det sig att Granngården först nu etablerar sig här?

– En relevant fråga. Vi borde ha funnits i Linköping redan 1910, säger Per Sigvardsson med ett skratt och fortsätter: – Det har varit svårt att hitta lägen med bra tillgänglighet för våra kunder. Tornby har varit fullt men nu har det öppnats för mer byggnation och när vi fick information om det så sa vi att här ska vi in, avrundar Granngårdens vd.