• Karin Jakobsson tog över verksamheten för tre och ett halvt år sedan och nu har hon flyttat Cocosbollsfabriken till nya lokaler. Foto: Kajsa Nilsson
  • Norrköpingsfläsket tillverkas numera i Skärblacka. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bakom glas kan man på nära håll studera hur kokosbollarna blir till. Foto: Kajsa Nilsson

Godistillverkning på nära håll

Cocosbollsfabriken flyttar till nya besöksvänliga lokaler i Skärblacka. På övervåningen i Icas byggnad står numera Karin Jakobsson och tillverkar godis inför publik. Fabrikslokalen har nämligen stora fönsterväggar ut mot caféet och det är fullt möjligt att se hur hon tillverkar sötsakerna.

Karin Jakobsson arbetade tidigare som försäkringsrådgivare men kände att hon ville göra någonting annat. Det var på Blocket som hon hittade den minst 50 år gamla kokosbollsutrustningen och receptet till Norrköpingsfläsket.

– Jag hade gjort massor julgodis men aldrig en kokosboll, berättar hon medan hon bjuder på ett exemplar från andrasorteringen. Kokosbollen är fluffig och söt med ett skört täcke av choklad, strösslad med kokos.

Rätt konsistens

Det är många steg som måste bli bra för att kokosbollen ska få rätt utseende, smak och konsistens. Man måste exempelvis vispa smeten lagom mycket så att kokosbollarna varken blir för sega eller för bubbliga. Karin fick snabbt in rätt teknik och har en videofilm som rullar i anslutning till fabriksbutiken så att besökarna kan se hur det går till om det inte pågår någon tillverkning just vid det tillfället.

Växte fort

Snart var verksamheten igång och Karin läste flera livsmedelskurser för att ha rätt kompetens. Efter knappt ett år blev extraknäcket för tidskrävande och hon sa upp sig från sin tjänst. I dag arbetar hon heltid, och mer därtill, med tillverkning och distribution av kokosbollar och ”fläsk”.

Innan flytten höll hon till i en källarlokal i Haga. Efter tre och ett halvt år har hon nu hittat den perfekta lokalen i Skärblacka. Det var genom kontakt med Icahandlaren i Skärblacka som hon fick reda på att den 80 kvadratmeter stora lokalen var ledig.

Den 3 oktober hade hon invigning av nya fabriken och det är alltså till Skärblacka man ska åka för att få tag i Karins goda chokladbollar. Förutom i fabriksbutiken finns hennes produkter att köpa i 30 livsmedelsbutiker i Linköping, Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

Hundraårigt fläsk

Norrköpingsfläsket har ett gammalt hemligt recept som Karin fått ta över. I stora drag innehåller de fluffiga fläskbitarna socker och gelatin. Det var godisfabrikören Anders Gustav Pettersson som skapade receptet tillsammans med sin son någon gång kring år 1916-1918.

– Jag använder samma recept i dag men råvarorna har ändrats. Därför kan vissa äldre kunder påpeka att de var annorlunda i konsistensen förr, berättar Karin Jakobsson.