• Papa got a brand new bag (in box). Foto: Shora Ahmadi

Ghost lanserar eget vin

De säljer pallvis med tröjor och har lanserat flera olika ölsorter. Nu släpper Ghost ett eget vin vid namn Ghost Papastrello.

Etiketten säger att detta italienska röda vin gjort på Corvina och Rondinelladruvor och passar bra till grillat kött, vilt och lagrad ost, likväl stå sig fint på egen hand att ackompanjera ett kvällssamtal med vänner, vill bandet informera dig om att det passar lika bra till de flesta ritualer, offer-blot och andra hedonistiska aktiviteter. Vinerna från det italienska distriktet runt Verona karaktäriseras av en långsam jäsning och en ovanligt lång urlakning av druvskalen, vilket ger ett välbalanserat vin med utsökt kropp och tunga frukt- och kryddnoter i doften. Det röda vinet har länge varit en essentiell del av nattvarden med symbolik och mångbottnad betydelse för religioner över hela världen. En bild Papa Emeritus III ser från en annorlunda vinkel och låter göra gällande enligt ett påvligt pressmeddelande.

Tveksamt om ursprung

– De menar att det här vinet skulle vara Kristi blod? Tillåt mig tvivla. Det är jästa druvor. Inget annat. Väldigt goda jästa druvor förvisso men fermenterad frukt likväl.

Sari H Wilholm, Brands For Fans, har en något mer diplomatisk hållning:

– Ghost är ett enastående band, och vi har ett intressant samarbete med dem. Succén med både Grale och Lincopia-ölen gör att det känns som ett naturligt steg att lansera det här fantastiska vinet; ytterligare ett bevis för bandets detaljkänsla och höga kvalitet i allt de tar sig för.

– Som jag sa, avslutar Papa Emeritus III, så är det här vinet varken “holier than thou" eller mig själv för den delen. Det är en bra flaska att ha till hands när du ska offra något heligt. När Ghost släppte sin första öl; Grale, en scotch ale från Nils Oscar, blev det en omedelbar succé. Hyllningarna rasade in på sociala medier och såväl musik som öl kritiker var eniga om att det var en briljant öl. Den strikt limiterade upplagan om 10.000 flaskor tog slut på några dagar.

Om Ghost

Bandet bildades 2008 och gav ut sitt debutalbum Opus Eponymous på kult-skivbolaget Rise Above 2010. Under ledning av sångaren Papa Emeritus II och sina Nameless Ghouls blev de snart en av de mest omtalade artisterna på nätet, och på forum världen över diskuterades medlemmars egentliga identiteter. Efter att ha uppvaktats av ett flertal skivbolag gav Ghost ut sitt andra album, Infestissumam på Universal Music 2013, och vann både Grammis och P3 Guld. EP:n If You Have Ghosts släpptes samma år där bandet tolkade andra artisters låtar, bl.a. ABBA och Army of Lovers, och producerades av Foo Fighters frontman Dave Grohl. 2015 klev bandet upp till nästa nivå med det guldsäljande tredje albumet Meliora, producerad av Klas Åhlund från Teddybears. Meliora gick rakt in på förstaplats på den svenska försäljningslistan och åttonde plats på Billboardlistan i USA. Samma år vann Ghost ett av musikvärldens mest prestigefyllda priser; den amerikanska Grammy Award i kategorin Best metal performance. I Sverige tog bandet hem en Grammis i kategorin Årets Hårdrock/Metal.