• Vinmakarna Leif Ånell och Åke Wester i Härna skiftar fokus. Foto: Tommy Petterson
  • Åke inspekterar de gamla vinstockarna i växthuset. Foto: Tommy Petersson
  • Här har man gjort en inympning av den nya druvsorten och den kastar av redan i augusti. Foto: Tommy Pettersson
  • Dessa fyra vinerna är de senaste produkterna som nu säljs på systembolagen. Foto: Tommy Pettersson

Gårdsprovning av vin blev druvförsäljning

Från isbergssallad till vindruvor

Nu har Åke Wester slutat att odla vindruvor för vinproduktion på sitt ställe, Härna gård i Vreta kloster.

Åke och hans medhjälpare Leif Ånell har under en längre tid ympat nya druvsorter i de gamla vinstockarna och i höst räknar man med att leverera ekologiska,kärnfria och mycket söta druvor till ett antal butiker och även till gårdsförsäljning.

Säljer ut

Åke Wester har odlat i hela sitt liv och han började med isbergssallad och efter några andra turer växte hans vinproduktion fram.

Det han gör nu medan han väntar på att de nya druvorna ska mogna är att jobba med systembolagen för att sälja ut sina Eko certifierade vinmärken.

– Närodlat och ekologiskt odlade druvor för vin är ju inte till för småföretag för det finns för mycket restriktioner och byråkrati både Sverige och i EU, säger Åke som ser fram emot att kunna lägga mer tid på fiske och dans och kampen för fria fiskvägar i regionen.

– Nu med den produktionen som vi har startat i år känner jag mig fri från byråkrati och krångel.

I tre månader har Åke och Leif sysslat med ympning av 6 000 vinstockar vars druvor som ska vara klara i Augusti. De framtida druvorna är EKO-certifierade, tunnskaliga och kärnfria

Klimat och miljökämpe

Åke Wester börjar mer och mer att bli känd som en miljöaktivist mer än vinproducent. Han har vid flertal fått priser för sina insatser inom miljöområdet men han är också fruktad för sin envishet när han jagar politiker och tjänstemän med sina naturvårdande budskap.

Det stora projektet som Vattenråden och Åke driver nu är fria vattenvägar förbi de småskaliga vattenkraftverken i Moatala Ström och Svartån.