• Kaj Sivervik och hans företag Gaphals sätter verkligen färg på Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Gaphalsen Kaj

Kaj Sivervik och hans företag Gaphals sätter verkligen färg på Linköping och har klivit fram som en av de allra främsta arrangörerna av rock och popspelningar på klubbnivå. Dessutom släpper de en strid ström av skivor i fast och digital form. Sedan i augusti är Gaphals hans heltidssysselsättning.

Med rötterna i den svenska hardcorerörelsen, med allt vad det innebar av veganism och ”do it yourself” – anda samt efter att under många år arbetat inom folkbildningen och arrangerat spelningar lite vid sidan om så tar nu Kaj Sivervik steget futt ut och satsar på företaget Gaphals fullt ut. Tidigare höll man allt som oftast till på L Orient på Drottninggatan och innan dess på Skylten men numrera huserar man på The Crypt, eller det som en gång i tiden var Folkets Hus och efter det har varit nattklubb under många år, men numera ingår i det som är populära puben Pitchers. Här har man lyft konsertverksamheten och gjorde spelningar med bluesmannen Roffe Wikström, Linköpings mest kända internationellt kända spöken Ghost, hårdrockarna Mustasch och mycket mer.

En flytt till Ågatan

– Vi har egentligen bara haft spelningar här sedan drygt ett halvår tillbaka, öppnar gaphalsen själv då vi sitter på hans kontor mitt i centrala Linköping. Ett kontor fyllt av vinylskivor och inte så mycket mera. Ett par datorer och lite pappar fyller ut.

– Företaget Gaphals består av två delar och det är då dels konsertverksamheten och sedan skivutgivningen. Tanken var nog att slå av lite på just spelningarna men så började vi köra uppe på The Crypt och det har fallit så bra ut att det vore dumt att dra ner på det, menar Kaj Sivervik och berättar att i år blir det av förklarliga skäl inte riktigt lika många spelningar som vanligt på grund av flytt och att man nu har börjat driva det som förut var en deltidssyssla på heltid. Just nu jobbar Kaj fulltid och hans kompanjon Patrik Lindencrantz deltid men det kan öppna sig att för att man blir ännu flera inom en överskådlig framtid. När det är spelningar och andra arrangemang hur man självklart in den personal man behöver.

Dubbel omsättning?

– I år kanske vi kommer att omsätta mellan två till tre miljoner. Nästa år blir det självklart mer då verksamheten satt sig mer, kommenterar han min fråga om framtidsplaner och ambitioner.

Meningen med skivbolaget Gaphals var, till en början, att ge ut i första hand ge ut lokala artister men den ambitionen sprack rätt snart och numera ger man ut musik med band och artister från hela landet. Faktum är, berättar Kaj, att man nu väljer att starta upp flera etiketter för att renodla de olika genres man arbetar med. Musiken kommer dels ut på vinyl men även digitalt och på CD men det känns som den gamla vinylskivan är på uppgång och att Gaphals har gjort det lite till sin grej att ge ut sina skivor och artister i det stora formatet. Man agerar även som agent eller manager för några av de band man ger ut men huvudsaken är att ge ut musiken och sälja den vidare ut i världen.

Ett spännande år

– 2016 ser väldigt bra och spännande ut. Jag tror att vi kommer att expandera både vad gäller våra spelningar och skivbolaget.