• Leijon är inte ensam om att tycka att flygplatsen är viktig för både Linköping och regionen. Foto: Tommy Pettersson

Från Linköping och ut i världen

Linköping City Airport satsar på reguljärflyg och affärsresenärer tvärtemot sin systerflygplats i Norrköping. I somras ökade dessutom passagerartalet med 2 000 personer. Camilla Leijon, vd på Linköpings City Airport, har all anledning att vara uppåt.

I somras kördes det tillfälliga flygningar till Prag med Czech Airlines och det blev en sådan succé att man ganska omgående fick flyga med större plan.

– Ja, det var verkligen jätteroligt, säger Camilla Leijon som är vd på Linköping City Airport, om den, kanske ändå oväntade framgången.

Ingen steg av i Växjö

– I nuläget är det dock inte aktuellt med att köra de turerna året runt utan det här görs under den period de plan man har i trafik på andra linjer inte flyger och då lämnas det tillfälle till att de kan användas på annat håll, berättar Camilla Liejon vidare och säger även det gick väldigt bra rent praktiskt med flygningarna och ingen passagerare gick av i Växjö, där planet gjorde en mellanlandning och inte heller var det något bagage som kom på avvägar.

Kommunen äger

Linköpings City Airport ägs av Linköpings kommun. Tidigare ägdes den av SAAB men att flygplatsen är viktig för både Linköping och regionen är ställt utom allt tvivel.

– Det finns till och med de företag som säger att utan oss så skulle de flytta huvudkontoret till Stockholm och det är inte bara ett företag som säger så utan det är många flera så som, bland andra, Sectra, Siemens och Fergas, samtliga stora företag med många anställda i vår region. I den senaste rapporten om vår flygplats och dess betydelse ”Näringslivet lyfter med Linköping City Airport”, står det helt klart att den är av största vikt för våra företag, menar Camilla Leijon vidare och berättar samtidigt at för varje krona man satsar på flygplatsen så kommer det in mellan fyra och fem kronor tillbaka till kommunen. När det gäller charterflyg är det helt andra ekonomiska förutsättningar men det har andra fördelar för regionen.

SAS finns i Linköping

– Vi har ju både KLM och SAS här men fortfarande så är det många som inte vet att SAS flyger från Linköping. Men från Linköping kan man lätt flyga till London eller Paris för en billig peng. Det skiljer faktisk inte många hundralappar mellan SAS och valfritt lågprisbolag om sanningen ska fram, avslutar Camilla Leijon på Linköping City Airport.