• Bra anläggningar och ett genustänk lönar sig. Foto: Tommy Pettersson

Från femte till tredje plats

Linköping klättrade från femte till tredje plats på listan över Årets 25 främsta idrottskommuner. Vann gjorde Karlstad och tvåa kom Stockholm av de totalt 25 utsedda kommunerna.

Listan toppades 2015 för andra året i rad den gången av Stockholm och därefter kom Karlstad och Malmö. Linköpings medvetna strategi över att bli en eventstad av rang och en genusrelaterad satsning inom idrotten är vad som förhoppnings vis har gett Linköping en bra placering i år.

Även nya ridsportanläggningen och beslutet att bygga en simhall har stor betydelse för klättringen.

10 år i rad

För tionde året i rad utsåg Sport & Affärer årets främsta idrottskommuner där man analyserar 20-talet faktorer inom breddidrott, elitidrott och eventgenomförande På huvudlistan identifierar man de 25 bästa kommunerna. Dessutom identifieras de tre bästa kommunerna vardera inom speciallistorna breddidrott, elitidrott och event. Det är på den så kallade huvudlistan som Linköping klättrar till plats numer tre vilket innebär att man tagit två steg uppåt på listan två år i rad.

Bygger nya anläggningar

Med tanke på att man nu spetsar ett nytt idrottspolitisk program och sätter igång bygget av en rad olika idrottsanläggningar kan en första plats gå från hägring till realitet redan år 2017.

De övriga listorna är

Huvudlistan baseras på drygt 20 faktorer och efter en noggrann analys utser man de 25 främsta idrottskommunerna.

Breddlistan fokuserar på kommunernas framgångar att använda idrott som verktyg för integration, tillgång till träningslokaler för ungdom- och motionsidrott, utbyggnaden av spontanidrottsplatser samt de ekonomiska stödformer kommunen använder för ungdoms- och motionsidrotter, inkluderande äldremotion och handikappidrott.

LFC räknas in 2017

Elitlistan fokuserar på antalet SM guld som kommunens lag och individuella idrottare tagit på seniornivå under hösten 2015 och våren 2016, antalet lag i respektive idrotts högsta serie samt antalet kommuninvånare som under samma tidsperiod representerat Sverige i internationella tävlingar.

Eventlistan handlar helt enkelt om Sveriges främsta arrangörer av nationella och internationella idrottsevent som ekonomiskt skapar större turistekonomisk omsättning till kommunens besöksnäring och som samtidigt skapar framgångsrik nationell och internationell medieexponering.