• Carmelo Leone.

Från den Italienska klacken

Två av mina absoluta favoritviner från Italien är "Primitivo Da Luca" och "Tignanello". Det är dock två viner som skiljer sig mycket åt. Primitivo som kommer från min hemregion Apulien, på den italienska klacken och Tignanello som kommer från Toscana.

I Apulien dominerar två druvsorter; Primitivo och Negroamaro. Det är druvor som passar utmärkt i Apuliens varma klimat. Da Luca primitivo är gjort 100 procent av primitivo druvan, vinet har en fin röd djup färg, som har fina dofter så som plommon, körsbär, lakrits, kryddig med fina toner av vanilj. I smaken upplevs vinet balanserat, det vill säga att vare sig syran eller strävheten sticker ut, men i den långa eftersmaken.

Primitivo och antipasti

Hemma i Italien dricker vi gärna vinerna producerat med primitivo druvan tillsammans med en "antipasto" bestående av buffelmozzarella och bruschetta med en god oliv olja toppad med svart olivpaté samt parmaskinka eller en god salami från regionen. Testa gärna primitivo vinet, även med Burrata, en härligt krämig ost, en specialitet i från Apulien som vanligtvis tillverkas av buffelmjölk som fyllts med grädde. Till huvudrätt gör Orechiette ("öronformad" pasta från Apulien) med lammragú, lammstek eller oxgryta vinet rättvisa. Avsluta gärna med en lagrad Pecorinoost.

Tips!

Till bruschettan använder många gärna vitlök, men för att verkligen kunna uppskatta vinet rekommenderar jag att inte göra det då rå vitlök dämpar dofterna och smakerna i vinet. Salamin bör heller inte vara för stark då vinets strävhet förstärks av styrkan i salamin.

Till skillnad från primitivo, som ses som ett enkelt "vardagsvin", är Tignanello en riktig höjdare från Toscana. Tignanello är en blandning av druvsorterna Sangiovese, Cabernet sauvignon och Cabernet franc och ska lagras i minst sju till tio år. Denna blandning har gett vinet en fin rubinröd färg som har en uttalad bärighet med inslag av fatkaraktär och kryddighet. Dofter som körsbär (typisk för Sangiovese) och svarta vinbär (typisk för Cabernet sauvignon) är dominanta, men det finns även inslag av tobak och läder. I smaken är vinet komplext, elegant och kraftfullt, men välbalanserat, med en lång eftersmak. Liksom i doften domineras smaken av mörka bär.

Kraftfull mat

Det krävs kraftfull mat till det här vinet, exempelvis en "Fiorentina" - en biffstek som man grillar eller steker, till den serveras gärna en sallad med ruccola, körsbärstomater och Parmiggiano reggiano.

 Snåla inte på parmesanosten eftersom sältan, som finns i osten, balanserar den beska smaken i ruccolan. I annat fall kan ruccolan öka känslan av beska samt minska känslan av syra i vinet.