• Johan Malmberg har nu varit på sin post i dryga två år men totalt nio i kommunen. Foto: Jerry Prütz

Framgångsrika Finspång

Visst snurrar hjulen allt snabbare i Finspång och kommunen stiger stadig när det kommer till företagsrakningar. Men visst finns det orosmoln på den annars blå näringslivshimlen. Vi träffar kommunens utvecklingschef Johan Malmberg.

Finspång ligger bra till, det är vi ganska snart överens om, Johan Malmberg och jag. Närhet till städer med över 120 000 invånare bara några minuter bort. Det är dryga tre mil till Norrköping, fem till Linköping och sedan åtta till Örebro. Att Örebro är så pass nära tänker man nog inte på som Linköpingsbo men i Finspång är det en verklighet och man delar dessutom väg 51 med närkingarna. En väg som skulle behöva lite kärlek och då kanske bli den där riktiga pulsådern som det har möjlighet att bli. Dock ligger Finspång inte heller särskilt långt från E4:an med sin heta puls och viktiga nerv.

Det går bra nu

– Det går bra för Finspång och kommunen hoppade nyligen upp 45 platser på den årliga företagsrankningen från Svenskt Näringsliv över hur företagare uppfattar kommunens service, vilket självklart är väldigt glädjande, menar utvecklingschefen Johan Malmberg  och låter ganska nöjd. I kommunen finns det 1 600 företag om man räknar in enskilda firmor och en eller fåmans företag.

Ett kvitto

– Ett kvitto på att de uppfattar oss på kommunen som bra och villiga att hjälpa till är att jag får allt färre samtal rörande, till exempel, tillstånd eller annan formalia. Det har för första gången, på evigheter, känns det som, byggts hyresrätter i Finspång, Dollarstore kommer inom kort att etablera sig på orten, det finns jobb och utbildning men en sak oroar utvecklingschefen.

– Vi har en hög andel arbetslösa ungdomar vilket inte känns bra. Det ser likadant ut på flera håll både i länet och i landet men det är en liten tröst. Här finns en utmaning att ta tag i det måste jag medge, avslutar Johan Malmberg.