• Fredrik Leeo från NCC, Karin Jonsson från kommunen och Fredrik Lidjan från Magnolia. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nu byggs det 266 nya hyresrätter bredvid fotbollsarenan. Foto: Kajsa Nilsson

Fotbollsläge vid Parken

Nu är Magnolias och NCC:s bygge med nya bostäder vid Nya Parken igång. Till våren 2016 kommer nya hyresrätter stå inflyttningsklara. Totalt byggs 266 nya hyresrätter bredvid Nya Parken. För de fotbollstokiga får bostäderna guldläge – somliga kanske med insyn till fotbollsarenan.

Kommunalrådet Karin Jonsson fick agera domare när avsparken gick mellan Magnolias vd Fredrik Lidjan och NCC:s avdelningschef Fredrik Leeo. Nu är byggandet igång och förhoppningsvis blir många vinnare när husen står färdiga i kvarteret Publiken 1.

– Vi gillar hyresrätter. Norrköping har ett starkt behov av hyresrätter. Tillsammans med våra samarbetspartners NCC och Domestica har vi lyckats hitta lönsamhet i projektet, säger Fredrik Lidjan och skämtar om sin egen misslyckade fotbollskarriär som barn i Stockholm. Förhoppningsvis blir bostadsprojektet mer lyckat.

Gjuter garage

Magnolia är ett ungt företag grundat 2009. Bakgrunden till det bygge som nu pågår vid Nya Parken sträcker sig tillbaka till 2013. Fredrik Leeo, avdelningschef på NCC berättar om starten på samarbetet med Magnolia.

– Det började med ett telefonsamtal i november 2013. Fredrik Lidjan nämnde lite snabbt att han hade ett projekt på gång i Norrköping. Som entreprenör är man alltid intresserad av projekt och vi såg till att boka ett möte. Där startade resan som vi lite ser frukten av i dag. Det har varit ett mycket givande och spännande samarbete.

Hittills är man klara med marksanering, nu pågår mark- och grundläggningsarbete.

– Nu ska vi gjuta ett garage och en platta för det första huset, säger Fredrik Leeo. Hans förhoppning är att en del av bostäderna ska få insyn till fotbollsplanen.

I kvarteret Publiken 1 kommer det byggas två typer av hus.

– Det ena punkthuset kallar vi för Folkboende, det är utvecklat i Umeå. Huset är platsbyggt, varenda kakelplatta sätts på plats. De andra husen heter Design och är utvecklade av vår industrigrupp i Göteborg, berättar Janne Dahlqvist, affärschef på NCC.

Behöver bygga

Karin Jonsson påtalar bostadsbristen i Norrköping och välkomnar det nya byggprojektet. Med 1 500 nya Norrköpingsbor varje år är efterfrågan stor på nya bostäder.

– Det är ett jättestort behov av bostäder i Norrköping, just nu håller vi på att bygga ungefär 1 000 nya bostäder och folk står i kö. Vi på kommunen ser till att hålla med detaljplaner. Nu har vi lite växtvärk, kan man säga. De byggen som är igång nu är planer som vi gjorde för några år sedan när det var ganska stiltje. Nu behövs det ännu fler planer. Även barnomsorg, skolor och service måste fungera runtomkring bostäderna, säger hon.

Hon siar även lite om framtidens bostadsbyggande i Norrköping.

– Om 15 år tror jag att de gamla rivningstomterna som i dag är parkeringsplatser kommer att vara bebyggda. Om vi ökar i den takten vi gör nu är vi cirka 20 000 fler. Det byggs och behövs bostäder på många håll och kanter, avslutar hon.