• Camilla Lejon är nöjd med att ha fått en lounge av klass. Det är man först med som regionalflygplats. Foto: Patrik Ekström
  • Linköping City Airport går från klarhet till klarhet. Foto: Patrik Ekström
  • Här kan man koppla av innan flyningen vidare ut i världen. Foto: Patrik Ekström

Först i Sverige

Det går uppåt och framåt för Linköpings City Airport om ordvitsen tillåts. På begäran av ett av flybolagen öppnar man nu som första regionala flygplats en businesslounge.

Camilla Lejon är vd på Linköping City Airport och den som visar oss runt på den lilla och familjära flyplatsen ute vid Saab och bara ett stenkast med svag hand från stadens centrala delar.

– Härifrån når vi hela världen, säger Camilla Lejon och ler med hela ansiktet.

– Det finns de som påstår att man bara kan flyga till Amsterdam från Linköping men det är ju inte konstigare att man flyger dit och byter flyg än att man byter buss på resecentrum, understryker hon med önskvärd tydlighet.

Jättarna KLM och SAS

Från Linköping kan man flyga med KLM och i början av månaden kommer även SAS att börja trafikera Linköping City Airport.

– Det är väldigt roligt att vi får hit ännu ett välkänt och etablerat flygbolag som SAS. KLM går riktigt bra och kommer snart att utöka med fler avgångar och även större plan. Det var även deras idé om att vi skulle starta upp en businesslounge för dem som flyger härifrån och vi hade ett ledigt utrymme som passade perfekt så det var väldigt lätt att hörsamma deras önskan, säger Camilla Lejon och berättar samtidigt att de är först bland de regionala flygplasterna i landet med just en sådan.

– Nu hände det en liten olycka med de möbler som var beställda hit så just vad du ser nu så är det av lite mer tillfällig om än trivsam karaktär, betonar hon och visar oss runt samtidigt som hon berättar att här ska man kunna få ett glas vin, en kaka eller något annat innan det är dags att sätta sig i planet och flyga vidare ut i världen.

Näringslivets flygplats

Linköping City Airport finns till, först och främst, för näringslivet och de internationella företagen i regionen. Hit kommer man från företag som Väderstadverken utanför Mjölby eller något av alla de andra företag som har världen som arbetsfält för att flyga vidare ut till det land man ska till å tjänstens vägnar.

– Vi är viktiga för tillväxten i länet och regionen och vi känner att kommunerna är med oss i det vi gör, understryker hon ännu en gång men är noga med att säga att det går självklart att flyga med KLM och SAS som privatperson och att det inte heller är särskilt dyrt.