• Lilli-ann Hallengren på Länsförsäkringar i Linköping berättar att det är vanligt att privatpersoner tar en extra försäkring som komplement till sin hemförsäkring. Foto: Leif Larsson

Försäkringar för det riktigt dyrbara

Hur fungerar försäkringar när något riktigt värdefullt finns att skydda? Hos Länsförsäkringar kan privatpersoner teckna en extra allriskförsäkring medan försäkringar för företag skräddarsys.

Två medarbetare på Länsförsäkringar i Linköping ger svar på kategorierna privat och företag. Först privat. Som grund finns hemförsäkringen som kan kompletteras med en allriskförsäkring.

– Det kan vara smycken, klockor och kameror som man vill försäkra. Det är olika tariffer för olika saker. Många väljer att ta en allriskförsäkring på ett belopp upp till 50 000 kronor. En sådan kostar 299 kronor per år. I den ingår skador från vatten och brand och om saker blir stulna eller om man tappar dem, berättar Lilli-ann Hallengren, produktspecialist på privatförsäkringar.

5 000 för en halv miljon

Det finns inga begränsningar för hur stort försäkringsbelopp kunden kan välja. Fast det kostar förstås att försäkra för högre summor. En sådan försäkring är den som kallas allriskförsäkring för angivna föremål.

– Om man till exempel försäkrar något för 500 000 kronor, ett smycke kanske, så kostar det 5 030 kronor per år, upplyser Lilli-ann Hallengren.

Det finns inga extra villkor för hur dyrbara saker ska förvaras för att försäkringen ska gälla. Ett krav i en hemförsäkring är att det finns lås på dörren men det behöver inte vara ett specifikt lås.

– Om någon vill ha en försäkring på två-tre miljoner kronor så brukar vi åka ut och besiktiga låset, säger produktspecialisten.

Hon tror inte det finns något som bolaget anser för dyrbart eller för stöldbegärligt för att kunna försäkras.

– Ibland får vi frågor om dyra tavlor men de ingår i hemförsäkringens grundskydd. Det finns ingen extra försäkring att teckna för tavlor.

Miljardbelopp

På privatsidan är försäkringsprodukterna ofta fasta medan de på företagssidan är flexibla. Varje kund får en försäkring som passar just dem.

– Man utgår från ett grundskydd och sedan bygger man på till ett färdigt paket beroende på kundens behov och vilken verksamhet man har. Försäkringen anpassas också till hur stort företaget är och hur många anställda och vilken omsättning man har, förklarar Anders Karlsson, försäljningschef av försäkringar på avdelningen företagsmarknad.

I premien kan ingå sådant som företagaren måste se till att vara förberedd på.

– Om företaget exempelvis får en vattenskada så kanske man måste ställa in leveranser i ett par veckor. Det kan betyda avbrottskostnader och ge böter och bli dyrt. Det vill man gärna försäkra sig emot.

Försäljningschefen berättar att företagsförsäkringarna grovt kan delas upp i några huvudgrupper som tjänsteföretag, tillverkning och reparation, entreprenad och service, affär och handel samt fastighetsägare. Den sistnämnda kategorien försäkrar ofta för riktigt stora belopp.

– Ett stort köpcentrum kan vara en fastighet och där finns det ofta stora värden. Då kan det handla om försäkringsvärden på miljardbelopp, påpekar Anders Karlsson.