• Johan Carlsson och Albin Nilsson är två av delägarna i företaget Ställningsbyggarna Bestorp som kommit igen efter en konkurs och nu håller ställningarna väl. Foto: Leif Larsson.
  • Materialet till ställningarna finns i massa varianter, längder och bredder. Här är Johan Carlsson och Albin Nilsson vid några av gångplattorna. Foto: Leif Larsson.

Företaget som håller ställningarna

Företaget gick i konkurs men reste sig på stört. – Det fanns inget annat alternativ än att komma igen, bedyrar Albin Nilsson, en av tre ägare till Ställningsbyggarna Bestorp AB.

Historien började 1978 när Björn Nilsson startade firman Bygg och villaservice i Bestorp. I mitten på 2000-talet tillkom bifirman Ställningsbyggarna. Men när en kund som var skyldig företaget mycket pengar gick i konkurs tvingades Bestorpsföretaget att göra detsamma. Snart reste man sig och det nya företaget fick namnet Ställningsbyggarna Bestorp AB.

– Vi startade i april-maj i år, bara en månad efter konkursen. Vi fick ett par stora uppdrag direkt, det var viktigt, poängterar Albin.

Konkursen var en tuff mental smäll men redan dagen efter bestämde man sig för att starta om. I dag ägs företaget av Albin Nilsson, Björn Nilsson, som är Albins pappa, och Johan Carlsson, Albins svåger.

– Johan och jag är ganska gröna i branschen men vi har lyckats knyta till oss flera personer med både 20 och 40 års erfarenhet, påpekar Albin.

Flyt i jobbet

Efter den goda starten fortsätter jobben att strömma in.

– Det gäller att uppdragen kommer in kontinuerligt och går in i varandra. Då är det lättare att planera. Vi har haft det flytet hittills, påpekar Albin.

Ställningsbyggarna gör precis det namnet anger. Man bygger ställningar att gå och arbeta på när det ska byggas hus eller göras arbeten vid befintliga byggnader.

– Vi hyr ut både arbetskraft och material. Vi transporterar ställningarna och monterar och demonterar på plats, berättar Albin.

– Det är väldigt olika hur fort det går att bygga ställningarna. Det beror på vilken typ som krävs, hur marken ser ut och mycket annat, fastslår Johan.

26 meter upp

Byggföretag är de vanligaste kunderna men även privatpersoner anlitar. Uppdragen sker oftast utomhus men även innejobb förekommer. Ställningar byggs vid nybyggen eller någon vill renovera, måla, underhålla eller serva sina hus.

Det högsta företaget hittills byggt var i Småland bredvid Locknevi kyrka. Ställningarna var 26 meter höga. Arbetet pågår ju även i övrigt ofta ett antal meter upp i luften.

– Man måste ständigt veta vad man gör. Och ha respekt för höjderna, klargör Lars-Göran Fredriksson, arbetsledare.

– Men rädd är man inte. Då går det inte att ha det här jobbet, inskjuter Johan.

– Säkerheten är viktig när man bygger högt. Förr var den mycket sämre, nu är säkerheten i fokus. Både vad gäller material och människa, förklarar Lars-Göran.

Nostalgi och revansch

I dag är det omvända roller vad gäller företagets två ben. Ställningsbyggar-delen är huvudspår och man har en bifirma inriktad på bygg, Bestorps Byggtjänst.

Det ursprungliga företaget fanns i Bestorp men i dag huserar man i Tornby. Det är närmare till kunderna i Linköping och när man ska ut till kunder i länet så ligger E4:an precis bredvid. Bestorp är ändå kvar i namnet.

– Det är nog lite nostalgi i det, säger Albin och medger också en del revanschlusta att visa att företaget med just det namnet kan vara framgångsrikt.

Albin, Johan och Lars-Göran understryker hur bra stämning det är på arbetet. Alla i tiomannalaget drar åt samma håll och rycker in det där det behövs.

– Det gör att det alltid är roligt att gå till jobbet, fastslår Albin Nilsson.