• Brittmari Bjälnäs driver nagelsalong när hon inte är ordförande för Företagarna i Mjölby. Foto: Patrik Ekström

Företagarna är många i Mjölby

Brittmari Bjälnes är ordförande för Företagarna i Mjölby och som sådan har hon stor insikt i och kunskap om hur det ser ut bland kommunens små och medelstora företag.

Vi träffar Brittmari i hennes värv som lärare på Ljungstedska gymnasiet men det är för att prata om hennes roll som ordförande för Företagarna i Mjölby vi har stämt träff.

Mjölby ligger bra till

– Jag upplever att de företag som är medlemmar i Företagarna i Mjölby har det bra. Vi är mellan 170 till 180 medlemmar men det inkluderar även Ödeshög och Boxholm, Skänninge tillhör ju Mjölby så de företag som finns där är självklart med hos oss. De företag som är medlemmar hos oss är små och medelstora företag med kanske som mest ett 50-tal anställda. Branscherna är högst varierade med allt ifrån jordbruk till skönhetssalonger.

– Mjölby har nästan ett unik bra läge vid E4:an och riksväg 50, väg 32 och lite längre ner så går stambanan genom Mjölby. Viringe växer och blir bara större och större. Många företag är redan etablerade där och vi har både McDonalds, Burger King och Max ett stenkast från E4:an. Vad jag förstår så ska man flytta om lastbilsparkeringen där och göra plats för företag att bygga där. Marken är ju väldigt attraktiv där av naturliga skäl. Brittmari Bjälnes upplever att kommunen verkligen vill hjälpa till och att de även gör det. Företagarna blir ofta informerade när nya planer ska sjösättas. Förra året var Brittmari Bjälnes delaktig i ett stort ”Skyltprojekt”.

Osynlig företagslots

– Jag visste inte att det fanns så många bestämmelser om hur man ska ha sina trottoarpratare, hur man får sätta upp skyltar på sin fasad med mera, med mera. Man kan väl säga att det är långt mer komplicerat än vad man kan tro, säger Brittmari och berättar att Kommunens tillväxt och näringslivschef Eva Rådeström finns representerad i Företagarnas styrelse.

– På det stora hela är vårt samarbete med kommunen bra. Det finns en näringslivssamordnare som besöker företagen och hör med dem vad de behöver hjälp med. Det finns även en företagslots som ska hjälpa till men jag kunde väl önska att denne skulle vara lite mera synlig, menar Brittmari Bjälnes som förutom att vara ordförande i Företagarna och arbeta som lärare även driver en egen rörelse.

– Dessvärre så hinner jag inte lägga ner så mycket tid i min nagelsalong nu när jag har mitt ordförande uppdrag, avslutar Brittmari Bjälnäs.