• Admed Mohsen och Oscar Hultqvist. Foto: Elin Elmby

Företagande som språkintroduktion

På Ljunkan pågår just nu ett viktigt och mycket intressant projekt där man valt att kombinera språkintroduktion och ungt företagande. Lärdomarna är många för alla inblandade.

Oscar Hultqvist är lärare på AGL och Ahmed Mohsen elev på samma skola. Ahmed kom till Sverige från Somalia för tre år sedan och i ett år har han varit elev på skolan.

– Vi har ett företag som heter Mama Africa smycken som vi gör och säljer. De ser ut lite som de där armbanden som har olika budskap mot cancer och så vidare, berättar Ahmed som pratar bra svenska med tanke på den korta tid han varit här. I företaget är det han som är drivande.

Lärt mycket

– Jag har fått lära mig mycket. Dels om hur man sköter administration men även om mina kamrater, vilka som vill jobba, vem som tar pengar ur kassan och vem man kan lita på, fortsätter Ahmed och ler lite snett. Oscar Hultqvist bekräftar att allt är sant, inklusive historien om den som stal ur kassan. Att driva UF-företag på högstadienivå är inget man vanligen gör. Det är inte heller något man får ett betyg i, däremot blir det en högtidlig utdelning av ett diplom för alla som fullföljt utbildningen.

– Jag tror det är en viktig grej med just ett diplom som visar att man har drivit ett företag. Det kan säkert hjälpa till när det gäller att söka, till exempel, ett sommar eller feriejobb, menar Oscar Hultqvist som är en sådan där lärare med ett stort hjärta för sina elever, engagemang och glöd.

Vana att jobba

– Många av dem som kommer hit är vana att jobba och har även släktingar som drev företag i sitt forna hemland och som står bakom en butik eller någon typ av rörelse även här, menar Oscar Hultqvist vidare som själv ser detta som ett försöksår. Ett år där man låtit tala om sig, skapat ett intresse bland politiker, företagare och andra. Något som sätter upp mål inför nästa omgång elever.

– Jag tror att det här är nödvändigt om vi ska lyckas att integrera de här ungdomarna. I år blev det totalt 12 elever som är med och driver företag. Tyvärr är det bara en tjej men jag hoppas både att vi blir dubbelt så många och fler tjejer när vi startar upp igen. Det här första året betraktar jag som lite av ett försöksår, avslutar Oscar Hultqvist.