Fläskigt vid E4:an

God och vällagad husmanskost och en paus mitt i stressen på ute på vägen. Som en oas mitt i hambugeröknen finns Rasta i Ödeshög.

 

Ryktet gör gällande att maten på Rasta i Ödeshög är någonting utöver det vanliga. Det kan både lastbilschaffisar, turnerade sällskap och en och annan säljare vittna om.

Gunilla Palm är platschef i Ödeshög och har tio år på posten.

– Redan innan vi gick med i Rastagruppen och hette Pärlan hade vi att rykte om att servera god husmanskost nästan dygnet runt, berättar hon då vi slagit oss ner i restaurangen med några chaffisar precis bredvid oss.

Dagens dagen runt

 – Här serverar vi dagens mellan 10.00 och fram till 24.00 då vi lärt oss att många vill ha just varm husman även sent på kvällen. Nyligen började vi även med frukost vilket även det fallit bra ut. Vi försöker lyssna till vad våra stammisar vill ha. De utgör ju en stor del av våra kunder både på helger och vardagar. Just under veckorna skulle jag tippa på att vi har i runda tal 70 procent stammisar. På helgerna kanske det är dryga 50 procent vilket även det är väldigt bra.

– Vidare så försöker vi se till att våra stammisar har det bra. Det finns duschar man kan låna och vi har ett bibliotek med lite böcker och en del matnyttig information sedan kan man se på tv och umgås med andra chaufförer. Det kan bli ganska många som samlas här en vardagskväll och en hel del återkommer både två och tre gånger per vecka, berättar Gunilla.

Känner sina gäster

Här lär man känna sina gäster och kanske är det därför personalomsättningen är så låg. Man är 20 fast anställda och ungefär lika många som jobbar extra. Gunilla vill poängtera att både hon och personalen trivs tillsammans och med sina gäster. Det är även något man märker när man går runt i restaurangen då det är idel leenden och ett glatt ”hej” mellan personalen och gästerna.

Ligger bra till

– Vi ligger dessutom bra till, här utanför går både E4:an och väg 50. Nu ska visserligen väg 50 få ny sträckningen men det tror jag inte heller påverkar särskilt mycket. Vi påverkades inte heller särskilt mycket då det öppnades en ny anläggning i Mantorp. Lite till en början kanske men ganska snart var vi uppe i vår vanliga nivå igen, berättar Gunilla som serverar ungefär 500 dagens lunch på buffé varje dag och  i snitt har man drygt 1 000 gäster per dygn.

 – Det är klart att med så många gäster går det åt mycket mat. När vi har stekt fläsk med löksås så gör vi av med 200 kilo fläsk. Det blir ganska mycket på ett år det och som du säkert förstår så är det ett hårt jobb att jobba i köket här. Det kan ibland även vara ganska stressigt och även ganska tungt.

Tomt i lådan

– För några år sedan satte jag upp en förslagslåda ute i vid buffén och i början kom det in lite förslag men numer är den ganska tom. Jag vet inte om vi uppfyllt alla önskningar och att våra gäster är nöjda med oss men jag tror det, avslutar Gunilla Palm, platschef på Rasta i Ödeshög.

Jerry Prütz