• Kommunhuset hittar man ”mitt i byn” om uttrycket tillåts. Foto: Patrik Ekström
  • Det finns flera gallerior i centrum. Foto: Patrik Ekström
  • Siemens är en av ortens största arbetsgivare. Foto: Patrik Ekström
  • Slottet byggdes av Louis De Geer d. ä. som kom att lägga grundstenen till detta den 23 oktober 1668. Här har världsstjärnor som ZZ-Top uppträtt. Foto: Patrik Ekström

Finspång i korthet

I Finspång stod lite av svensk industris vagga men man har även producerat en rad framgångsrika idrottare.

Finspångs, eller Finspong som det hette förr i tiden, allra tidigaste historia är något höljd i dunkel men att ange 1580 är inte helt tokigt då det var då som den själva industrietableringen skedde i och med att Wellam De Wijk fick i uppdrag av Kung Johan III att leda verksamheten på orten. Under hans ledning började man att producera kulor och kanoner.

Tidig arbetskraftsinvadring

 En verksamhet som under släkten De Geer af Finspång kom att vidareutvecklas och fortleva i över 300 år. Finspång gjorde som så många andra bruksorter anställde många olika folkslag, vid sidan av de tidigare svenska, finska och tyska inslagen kom vallonerna bli en ny och dominerande folkgrupp på de svenska bruken. Finspång dominerades under 1900-talet av två storföretag: Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström (STAL) och Finspongs Metallverks Aktiebolag. Båda grundades 1913 och införlivades i koncerner med säte i Västerås. Redan 1916 förvärvades STAL av ASEA-koncernen medan det skulle dröja till 1942 innan metallverket köptes upp av Svenska Metallverken.

Kända idrottare

Finspång har genom åren levererat flera välkända och duktiga idrottare. Här finns två OS-guldmedaljörer i Pär Arvidsson och Bengt Baron som båda tog guld i simning i Moskva-OS 1980. Dessutom kommer Liselotte Neumann, US Open-vinnare i golf 1988, härifrån. I kommunen bor det numera och enligt de senaste siffrorna 12 440 personer.