• Här sitter Johan Bring vid sin dator och funderar på nya projekt. Foto: Patrik Ekström.

Filmskaparen Johan Bring

Mitt på Östgötaslätten sitter Johan Bring och gör reklamfilm, rockvideos, olika konstprojekt, driver skivbolag och ett galleri samt gör egenkomponerad musik som knappt liknar något annat. Kunderna är stora internationella företag som Atlas Copco och internationella skivbolag, bland annat.

Han kommer från början från Vätterbygden och Jönköping men flyttade till Stockholm när Jönköping började kännas för lite för trångt. Men nu är han tillbaka vid Vättern men denna gång ute på Östgötaslätten.

– Vi lämnade Stockholm när det började kännas lite trist och förutsägbart, menar Johan Bring som nu bor precis invid gamla Riksettan och där Vätterrundan flåsar förbi i juni varje år. Han menar att de inte bodde speciellt centralt i Stockholm och de besökte city allt mer sällan.

Glassig dans

– Det var precis när jag och min sambo fått vårt första barn som vi köpte huset här i Kvarntorp som den här lilla byn heter. Här kan jag jobba i min egen takt och utveckla de olika projekt som jag driver men jag har även arbetat ganska mycket med reklamfilm och har bland annat gjort fem stycken minutlånga filmer till Atlas Copco där vi hade fem miljoner i budget, det var riktigt kul och väldigt utmanande att göra även om de ville vara med och styra hur det skulle se ut i slutänden skulle se ut. Jag gjorde även en film till GB som blev lite omtalad då det var glasspinnar som dansade runt och att pinnen lätt kunde tas för något helt annat.

Konst eller reklamfilm? En fråga att kämpa med men Johan Bring gillar att göra båda.

– 2013 gjorde jag och David Strindberg en film, skulle man väl kunna kalla det en konstfilm under namnet "Tartarus" som gick på Fotografiska museet under tre månader 2013. Från början var den 40 minuter lång men de klippte ner den till 15 minuter för att man lättare skulle kunna ta den till sig. Han och sambon driver även Juste Gallery på Söder i Stockholm där man låter olika konstnärer hyra in sig och göra sin grej.

Han gör även musik under namnet Professor Johan Bring. Undertecknad tycker det låter som techno men med svenska texter om Ayn Rand, Vättern och Universum.

– Jag vet inte vad jag ska säga om min egen musik. Professorn lever ju lite sitt eget liv och det är kanske bäst så, skrattar Johan Bring avslutningsvis.