• Ett helt nytt äventyrskvarter börjar växa fram i Tornby. Foto: Tommy Pettersson

Fångarna på fortet i Tornby

Knappt har färgen torkat i de nyrenoverade lokalerna i Tornby där Leo Lekland flyttat in i förrän det är dags för ett nytt etableringsäventyr. Om man ska döma av Leo Leklands besöksantal, som växer dag för dag, så är väl inte etableringen speciellt äventyrlig ekonomiskt.

Det är ArosFortet, ett upplevelsekoncept som idag finns i Stockholm, Västerås, Umeå och Halmstad som nu är på väg in i ett av Nordens största handelscentrum.

Lekfullt kvarter

Fångarna på fortet konceptet ska husera bredvid Leo Lekland i de gamla K- Rauta lokalerna. Äventyrsverksamheten går i korthet ut på att lösa utmaningar i ett 20-tal fängelseceller liknande det populära Tv programmet Fångarna på fortet.

– Vi arbetar för fullt med att öppna ett nytt ArosFort i Linköping under 2014. Vi presenterar ett äventyr som passar för alla åldrar och vi har som mål att öppna 200 nya fort över hela världen och planerar just nu etableringar i Sverige. Ett tjugotal nya städer samt ytterligare ett i Stockholm, Helsingfors, Oslo samt i Tyskland och Storbritannien, säger Anders Jackson som tillsammans med Lasse Berg äger företaget.

Franchisemodell

Varje ArosFort genererar årligen cirka 25 000 besökare och den största utmaningen är att hitta erfarna entreprenörer som kan vara intresserade att driva verksamheten enligt en franchisemodell. Företaget har har fått en del intressenter som man kommer att följa upp den närmaste tiden och har även kontaktat kommunen för att få hjälp med etableringsfrågorna.

– Linköping är verkligen en intressant stad för oss så vi funderar faktiskt på att investera och driva anläggningen själva tillsammans med någon annan intressent, säger Anders Jackson och fortsätter.

– Vi tror att Linköping skulle vara en perfekt stad för ett fort sett till antalet invånare och geografiska läge. Dessutom pekar trenden mot att vi söker fler, närmare upplevelser på hemmaplan både på semestern och fritiden. Det är möjligt att göra kortare resor utomlands och i Sverige vilket sparar tid och pengar och lämnar dessutom utrymme till fler upplevelser.

Fakta: ArosFortet Franchise

Ägare: Anders Jackson och Lasse Bergman

Antal celler per Arosfort: 20 till 40

Grundades: 2004 i Västerås

Verksamhetsform: Franchisekoncept

Nuvarande städer: Stockholm, Västerås, Halmstad, Umeå

Planerade etableringar: 20 stycken i Sverige under 2014/2015, samt i Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien