Eva - Lena Frick är ute och cyklar

Vätternrundan har verkligen satt Motala på kartan då man kommer från både när och fjärran för att cykla runt Sveriges näst största sjö. Eva Lena Frick är vd för Vätterrundan och har under sina tio år utvecklat och förnyat motionsloppet.

 

Eva- Lena Frick utstrålar energi och vilja. Hennes rörelser är snabba utan att för den skull vara stressade. Det är ju bara några få veckor kvar tills Motala invaderas av cykelentusiaster från när och fjärran.

Lugnet före stormen

– Nej, vi har nog koll på det mesta och vi har ju gjort detta i snart femtio år men bara för det så går det inte att luta sig tillbaka och tro att allt är lugnt. Utan vi jobbar självklart på att vi ska göra den bästa Vätterrundan varje år, säger Eva- Lena Frick då vi träffar henne på hennes kontor.

– Jag kan med stolthet säga att vi alltid gör vårt bästa för att alla ska få en så bra upplevelse som möjligt. I är blir det drygt 23 000 personer från 46 olika nationer som kommer att sätta sig och trampa de 30 milen runt Vättern. Drygt 20 procent av dem som cyklar är från utlandet. Flest av dem kommer från Tyskland då drygt 2 000 tyskar cyklar vårt lopp. Jag cyklar själv loppet men på en annan tid. I år har jag dock inte hunnit träna något speciellt men jag ska nog göra det på ren vilja, menar Eva – Lena som själv har en bakgrund som gammal elitidrottare och då med skidor som idrottsgren. Hon har hållit på med idrott hela sitt liv och nu tycker hon att hon har ett riktigt drömjobb.

Stor betydelse

– Vätternrundan har stor betydelse för Motala på flera olika sätt. Dels omsätter vi nästan 40 miljoner plus att de turistekonomiska effekterna blir långt större än så. Senast man gjorde en undersökning 2008 så rörde det sig om 65 miljoner. Många kommer dessutom tillbaka för att fira semester här men då är de lite anonyma vilket gör att man inte med säkerhet kan koppla deras närvaro till Vätterrundan.

Med 4 000 funktionärer, 23 000 cyklister och långt mycket mer folk som kommer till Motala så är Vätterrundan ett jätteprojekt som sysselsätter 10 personer på heltid.

Cykelfesten

– Man får inte heller glömma bort att det rör sig om en hel vecka av cykelaktiviteter med minivättern, tjejvättern och halvvättern. Vi startar redan den 7 till 9 juni och avslutar helgen därefter med det långa loppet. Så hela veckan är en riktig cykelfest för alla åldrar, menar Eva – Lena Frick avslutningsvis.