Europaparlamentet får vänta

Det blev inget Europaparlament för Linköpings starke man, Paul Lindvall, denna gång. Kommunstyrelsens ordförande verkar inte vara ett dugg ledsen för den skull utan känner tvärtom att han nu kan sastsa för fullt inför kommunvalet 2014 istället.

Och vad är väl en plats i ett jättestort internationellt parlament, där det finns en uppenbar risk att man hamnar i anonymitetens skugga, mot en ledande roll i en svensk snabbt växande kommun.

Stängd dörr öppnar möjligheter

Det blev som väntat när Moderaternas valsedel inför valet till Europaparlamentet 2014 presenterades. De gamla säkra namnen  Gunnar Hökmark, Christofer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt fördes fram tillsammans med några nya yngre förmågor; Carl-Oskar Bohlin, Cecilie Tenfjord-Toftby och Arba Kokalari.

Förslaget ska visserligen läggas fram på nomineringsstämman i Norrköping inom ramen för Moderaternas arbetsstämma den 17-20 oktober men det är redan nu klart hur valsedeln ska se ut.

Lindvall har suttit ett antal år i kommunstyrelseordförandestolen och kände sig i höstas sugen på att byta politikerroll men efter att ha torskat i provvalen och sedan fått en 14:e plats av nomineringskommittén är det bara att ta nya tag.

– Jag är inte speciellt överraskad och hade väl inte hoppats på att nå de valbara placeringarna. Det verkar som om mönstret är att vi nominerar från riksdagsbänken idag men vi har bra kandidater och de har gjort ett bra jobb, säger en till synes obekymrad Paul Lindvall och fortsätter:

– Det var ett tydligt besked och det är bra för nu satsar jag på att vara i ledningen för Alliansen i Linköping. Det händer så mycket i vår kommun just nu som jag inte vill missa.

– Vi har att förverkliga det nya resecentrumet och den stadsdel som ska växa fram där. Vi har Vallastaden BO2016 och andra tuffa utmaningar inom skola och omsorg.

Personvalsvinnaren

Moderaten Paul Lindvall kammade hem storslam i 2010 års person(röst)val och hamnade därmed överst på partiets lista i valet till Linköpings kommunfullmäktige. Han krockade då ut den kandidat som den moderata valberedningen fört fram. Det var därför många som höjde på ögonbrynen när Lindvall försökte komma till Bryssel.

– Jag kommer att kampanja för valet till EU-parlamentet men inte i en personvalskampanj utan för att värva röster till vårt parti och vara med ock öka andelen personer som röstar i valet. Jag tycker att det är alldeles för lågt intresse för europafrågorna, säger den lokala moderathövdingen. Han tillägger:

– Europavalet är i juni 2014 och därefter kommer valet till Sveriges riksdag, landsting och kommun i september och på det har jag naturligtvis fullt fokus.

Fakta:

Född på BB i Västervik och flyttade sedan till Mjölby där han satt som ersättare i Fritidsnämnden.

Pappan var journalist och mamman kommer från Frödingetrakten.

Gjorde lumpen på I 4:a och läste sedan på universitetet i Linköping och intresserade sig då för moderata idéer.

Gift och har fyra söner samt en hund.

Intresse: Rysk nittonhundratalslitteratur.