• Ny specialpräglad en-krona finns med bland mynten.

Ett speciellt mynt

Riksbanken ger ut en specialpräglad 1-krona med anledning av Sveriges kung, Carl XVI Gustav, 40-årsjubileum som statschef. Riksbanken uppmärksammar detta genom en specialprägling på baksidan av de 1-kronor som kommer att ges ut i slutet av året.

Formgivare till den nya 1-kronan är Ernst Nordin, som lämnat ett förslag som föll riksbanksfullmäktige i smaken. Motivet, som visar kung Carl XVI Gustavs valspråk ”För Sverige i tiden” samt texten ”Sveriges konung i 40år”, kommer att finnas på 1-kronans baksida. Framsidan med kungabilden blir oförändrad. När den nypräglade 1-kronar kommer ut bestäms av efterfrågan på bruksmynt och riksbanken meddelar att myntet tidigast kan komma ut i handeln under november månad.

Flera mynt

Formgivaren och skulptören Ernst Nordin är också mannen bakom den serie av nya mynt som kommer ut 2016. Mynten har fått temat Sol, Vind och Vatten och Ernst Nordin säger i en intervju att han ville göra en dekor som skulle kännas lite svenskt och är ganska enkelt utformade.

– Det känns naturligtvis väldigt hedersamt att få förtroendet att utforma de nya svenska mynten. Tidigare har jag gjort en-kronan som kom ut 2001 och porträttsidan på 10-kronan. Det tar ganska lång tid att arbeta fram ett mynt och min fru, som är en stark kritiker, brukar få ge sin syn på mina förslag, säger Ernst Nordin i en intervju som finns på Riksbankens hemsida.