• Linköping Airport blir nummer tre med fjärrstyrd flygtrafikledning. Foto: Tommy Pettersson

Ett lyft för arbetsmarknaden

De regionala flygplatserna har en central betydelse för det regionala närings livet och därmed också för den lokala arbetsmarknaden.

Nu  blir Sverige  först i världen med fjärrstyrd flygtrafikledning i Örnsköldsvik och sedan kommer Sundsvall-Timrå Airport och Linköping Airport ska bli nummer två och tre.

Efter tio års utvecklingsarbete är Luftfartsverket, LFV, och Saab först i världen med att lansera Remote Tower Services. Nu drivs flygtrafikledningen på Örnsköldsviks Airport med Remote Tower Services, RTS.

Fjärrstyrt

För en tid sedan startade och landade de första planentrafikledda från LFV Remote Tower Center i Sundsvall. LFV och Saab har tillsammans utvecklat de operativa och tekniska lösningarna för fjärrstyrd flygtrafikledning. Det är första gången i världen som flygtrafikledningen görs fjärrstyrt.

– Vi ser ett stort intresse från både små och stora flygplatser som har behov av Remote Tower Services för att möta de utmaningar som flygplatser står inför. Systemet bidrar till större effektivitet och dagens start är en början på en spännande utveckling där Saab har mycket att erbjuda, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef Saab.

Visas på TV skärmar

Remote Tower Services innebär att kameror och sensorer på en flygplats skickar signaler i realtid till en flygledningscentral. Där visas trafiken och flygplatsen på den fjärrstyrda flygplatsen på TV-skärmar. Med hjälp av tekniken leds flygtrafiken på samma sätt som i traditionella torn.

I oktober 2014 fick LFV operativt godkännande av Transportstyrelsen för fjärrstyrda torn. Beskedet innebar att LFVs lösning för lokal flygtrafiktjänst på distans var godkänd från säkerhetssynpunkt och klar att driftsättas

– Remote Tower Services är ett utvecklingsprojekt som vi är mycket stolta över. Som första aktör i världen har vi fått ett operativt godkännande och det finns ett stort intresse hos våra kunder i Sverige och runt om i världen. RTS är en viktig tjänst och service för oss och våra partners att erbjuda. Det ger oss ett utvecklingsförsprång och stark konkurrenskraft, säger LFVs generaldirektör Olle Sundin.