• Det vinnade laget:  Sofia Edlund Renbjörk, Hagagymnasiet i Norrköping, Oliver Gränneskog, Curt Nicolingymnasiet i Finspång, Lucas Johannesson, Facetten gymnasium i Åtvidaberg och Hilda Rosenqvist, Folkungaskolan i Linköping. Foto: Lana Brunell
  • Lovisa Staberg är projektledare för Innovation Camp. Foto: Jerry Prütz

En utmaning för ungdomar

Under 21 timmar skulle 20 grupper om 78 gymnasieungdomar prestera en lösning på ett problem som Tekniska Verken vill ha en lösning på. Innovation Camp körs nu för fjärde året i rad och är ett samarbete mellan skola och näringsliv.

Innovation Camp pågick under dagarna två, nämligen torsdagen den 5 november och fredagen den 6 i samma månad, och platsen för slaget var Hörsalen hos Tekniska Verken. Själva tävlingen pågår under hela 21 timmar och det såg ut som om de allra flesta varit aktiva under samtliga timmar. Detta inkluderade även projektledaren Lovisa Staberg. Uppdraget de fick var att utveckla en produkt eller tjänst som underlättar för invånarna i Linköping att leva mer resurseffektivt i vardagen.

Vaken i ett dygn

– Ja, jag har varit här hela tiden, säger hon då vi ses precis som man från scenen presenterat finalbidragen under nästan extatiska former. Det hejas och applåderas efter varje bidrag. Bland annat kom grupp två upp med ett förslag om organiska matlådor som åtminstone en gammal journalist som undertecknad fann väldigt innovativt, påhittigt, och genomtänkt.

– I år tycker jag att ungdomarna har varit extra påhittiga, säger Lovisa Staberg och ler hemlighetsfullt när jag frågar om någon särskild grupp varit speciellt bra. Ännu är det inte dags att prestera årets vinnande bidrag.

Fyra faser

Innovation Camp består av 4 olika faser. Under idéfasen var medarbetare från Tekniska Verken behjälpliga och bidrog med sin expertis och agerade bollplank till grupperna. Deltagarna fick chansen att bland annat stärka sin kreativitet, samarbetsförmåga och problemlösningsförmåga. Tekniska verken Innovation Camp är ett exempel på hur samverkan mellan skola och näringsliv kan fungera.

Spännande

– Den här tävlingen är otroligt spännande, inte bara för ungdomarna som medverkar utan också för oss på Tekniska verken. Vi ser Innovation Camp som en av alla pusselbitar som kan hjälpa till att nå vår vision att bli världens mest resurseffektiva region. Ungdomarnas tankar, idéer och lösningar på det, sade Jonna Castell, regionchef på Ung Företagsamhet i Östergötland som är en av arrangörerna.

Ett grönt och vinnande paket

Vinnargruppen består av Sofia Edlund Renbjörk, Hagagymnasiet i Norrköping, Oliver Gränneskog, Curt Nicolingymnasiet i Finspång, Lucas Johannesson, Facetten gymnasium i Åtvidaberg och Hilda Rosenqvist, Folkungaskolan i Linköping. Deras vinnande idé gick ut på att via ”Det gröna paketet erbjuda dig en bra tjänst inom el, vatten och värme och en guide för att leva mer ekonomiskt och miljövänligt. Målet är att erbjuda det mest miljövänliga alternativen för el, vatten och värme samtidigt som konsumenterna känner att de faktiskt vinner på att använda dem. Visionen är att hela Sverige ska minska el- och värme- och vattenförbrukning varje månad.”

Känns bra

– Det känns jättebra. Vi tyckte att alla andra hade så bra idéer, men kritiserade oss själva ganska hårt. Men vi hade tydligen det Tekniska verken sökte och det är jättekul förstås, sade Sofia Edlund Renbjörk efter att deras grupp och innovation. Tekniska verken Innovation Camp är ett samverkansprojekt mellan skola och näringsliv. Arrangörer är Tekniska verken i samarbete med Ung Företagsamhet i Östergötland.