• Claes Jonasson och Johan Malmberg tror på framtiden och Finspång. Foto: Patrik Ekström
  • Hjulen snurrar i den gamla anrika bruksorten. Foto: Patrik Ekström

En positiv spiral

Finspång är bruksorten som vände och kom tillbaka och nu är man inne i en positiv spiral med nya satsningar berättar både näringslivsutvecklaren Claes Jonasson och Näringslivschefen Johan Malmberg för ÖN.

Sedan drygt fem år är Finspång inne i en positiv trend med en växande befolkning, många intressanta projekt och flera intresserade företag som funderar på att etablera sig på orten. Det får vi veta då vi träffar hemvändaren Johan Malmberg, tillväxt och marknadsansvarig i kommunen och relativt nyanställde näringslivsutvecklaren Claes Jonasson, när vi träffar dem i kommunhuset .

Fler vill bo i Finspång

De är båda någonstans i yngre medelåldern och Johan Malmberg är tillbaka på den ort där han är barnfödd efter en utflykt i Stockholm. Att det är roligt att jobba i Finspång och att det blåser positiva vindar är det båda överrens om.

– Sedan en tid tillbaka så har vi en växande befolkning här i kommunen vilket kanske inte alla lite mindre kommuner har. Sedan har vi även en stadig inpendling till, framför allt, de större företagen på orten, menar både Johan Malmberg och Claes Jonasson. I Finspång är det annars de tre stora företagen SAPA, Siemens och SSAB som dominerar men det finns många små och medelstora företag som mår riktigt bra får vi lära oss. Intressant är också att det är många som jobbar med grön energi så som solceller och annat inom denna allt mer växande sektor.

Framtidstro

– Vi tror på framtiden och då menar jag både för Finspång och regionen. Det pågår mycket positivt här med bygget av ostlänken, den nya järnvägssträckningen mellan Norrköping, Linköping och Gnesta är ett verkligt viktigt tillskott till motorn i länet och något som självklart kommer att gynna även oss här i Finspång, menar Johan Malmberg. Claes Jonasson å sin sida talar sig varm, för bland annat, Arena Grosvold, som är ett stort idrotts och rekreationscenter med, bland annat, en bad och friskvårdsanläggning med runt en halv miljon besökare på ett år. Där finns även ett äventyrsbad och en simbassäng. På den till hörande idrottsplatsen finns det arenor för fotboll, bandy, friidrott, tennis, basket med mera. Arenan ägas av kommunen.

Handeln ökar

– Sedan växer handeln i Finspång också, berättar Claes Jonasson samtidigt som han berättar att flera olika aktörer har visat intresse för att etablera sig i Finspång. De båda männen tycker också att rockfestivalen Skogsröjet i Rejmyre är något som satt orten på kartan. Att de gillar musik är inte konstigt då Johan Malmberg en gång i tiden jobbade på MTV och Claes Jonasson säger sig gilla gammal hårdrock och det passar ju bra i en kommun med tung industri i botten.