• Mirum galleria har funnits i Hageby i 50 år. Foto: Kajsa Nilsson
  • Peter Löfquist är centrumchef sedan 2002. Foto: Kajsa Nilsson
  • Det tycks ständigt ske förändringar i köpcentret som just nu bygger om för att göra plats åt Rusta. Foto: Kajsa Nilsson

En överraskande 50-åring

Den 3 mars 1966 hälsade prins Bertil välkommen till Norrköpings nya stadsdelscentrum Hageby centrum, då Nordens största i sitt slag. Sedan dess har köpcentret växt och förändrats i omgångar. Nu firar Mirum galleria 50 år.

Peter Löfquist är centrumchef sedan 2002 och har varit med om den största förändringen i centrets historia, när man byggde ut och sedermera skapade identiteten Mirum. Nu siktar han framåt med flera rockader och etableringsplaner på gång. Detta tillsammans med den nya ägaren sedan 2014, norska fastighetspampen Olav Thon.

– Vi har stängt igen den ena gången med butikslokaler och gjort om till två större lokaler. I den ena lokalen kommer Rusta flytta in i april. Vi håller just nu på med förhandlingar om ytterligare en hyresgäst, berättar Peter Löfquist som har ett märkbart engagemang för såväl köpcentret som för de kringliggande bostadskvarteren.

Naturlig mötesplats

När det begav sig var Hageby centrum ett välbesökt tillhåll i den populära stadsdelen Hageby och är än i dag en naturlig mötesplats. Några år efter invigningen anlades E22 och köpcentret fick ett eget parkeringshus på den sidan om fastigheten. Intill de kommersiella verksamheterna hade närpolisen fortfarande verksamhet på plats och i kontorslokalerna längs fastighetens fasader huserade bland annat Socialkontoret, Försäkringskassan och Hyresbostäder. Den ursprungliga fastigheten var cirka 27 000 kvadratmeter. Nu består Mirum galleria av totalt 80 000 kvadratmeter yta, varav drygt 45 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Stor investering

I dag har köpcentret drygt 65 butiker av olika storlekar och har planer på att få in stora aktörer och göra om interiört med fler rullband för att underlätta för besökarna när de ska ta sig från den ena sidan av fastigheten till den andra. Det pågående renoveringsprojektet kommer att sträcka sig till första halvan av 2017 och innebär en investeringskostnad om 100-150 miljoner kronor.

– Att huset får fira 50 år är jättehäftigt, särskilt med pågående förvandlingsprocesser, säger centrumchefen och tillägger att det känns tryggt med nya ägaren.

– Olav Thon är Norges svar på Ingvar Kamprad. Han är i dag 93 år gammal men arbetar fortfarande heltid. Eftersom han inte har några arvingar har han gjort om sitt livsverk till en stiftelse. Han köper allt som han vill ha men säljer aldrig något, det står till och med i stiftelsens stadgar. Det går nog inte att få en mer långsiktig ägare, säger Peter Löfquist.

Fakta Mirum

Mirum är latin och betyder överraskande.

Ägs av Olav Thon Property sedan 2014.

Byggdes av Hyresbostäder 1966 som sålde fastigheten 1994.

År 2000 fick centret namnet HC som vid den stora utbyggnationen 2010 byttes till Hageby. Två år senare fick köpcentret sitt nuvarande namn Mirum galleria.

Har årligen 5,5 miljoner besökare, alltså 15 000 besökare varje dag.

Att huset får fira 50 år är jättehäftigt, särskilt med pågående förvandlingsprocesser