• Praktikanten Maria Palm och platschef Martin Zatrepalek utan för den stora mötesplatsen. Foto: Patrik Ekström
  • Martin Zatrepalek i det våta, nästan i alla fall. Foto: Patrik Ekström
  • Man har ett välutrustat gym i arenan. Foto: Patrik Ekström
  • Alla barns dröm, ett riktigt vattenland. Foto: Patrik Ekström

En mötesplats för alla

Arena Grosvad är en anläggning som bjuder på det mesta när det kommer till träning, rörelse och idrott. Men det platschefen Martin Zatrepalek helst vill prata om är den stora mötesplats som ryms i arenan.

Arena Grosvad är en så gott som komplett anläggning där man ändå får tillstå att simhallen är det som nog lockar och drar mest. Martin Zatrepalek började arbeta här redan 2007 innan anläggningen stod klar 2008.

– Det vi vill skapa här är en mötesplats för alla åldrar och utifrån de olika behov som de olika människorna har, säger Martin Zatrepalek. Simhallen var verkligen välbehövlig och efterlängtad av Finspångsborna. Faktum är att man inte hade haft en fungerande simhall under sju år då den gamla hade stängts ner. Lite märkligt med tanke på de stolta simtraditioner man hade i kommunen med sådana legender som Bengt Baron om härjade världen runt och tog medalj på medalj.

15 procent av Finspångsborna

Med generösa öppettider, där man slår upp portarna redan klockan 06.00, och stänger sent på kvällen, och då med särskilt öppethållande på helger.

– I veckorna är det mest Finspångsbor som besöker oss och det är närapå 15 procent av kommunens invånare som har ett medlemskort här eller på annat sätt är knuten till den här anläggningen, säger Martin Zatrepalek med stolthet i rösten och fortsätter:

– Under helger så ser våra besökare annorlunda ut och då är det mest folk från grannkommuner och orter som frekventerar våra olika anläggningar här. Man kommer från Linköping, Norrköping, Örebro och Katrineholm, bland annat, och man tar det som en trevlig dagsutflykt. Önskvärt och en utmaning inför framtiden är att man på något sätt ordnar med ett bra övernattningsalternativ, menar platschefen som fortsätter berätta att man i runda tal har drygt 250 000 besökare under ett år, inte illa om man betänker att själva kommunen har dryga 21 000 invånare. Arena Grosvad bidrar på flera punkter till de turistekonomiska vinsterna på orten. Arena Grosvad har 25 stycken anställda på heltid sedan kommer det in personal och har olika gympass och annat i det välutrustade gymmet.

– Vi har över 80 olika pass per vecka, säger Martin Zatrepalek.

En totalanläggning

Vi får en guidad tur av Martin och hans praktikant Maria Palm och man kan inte bli annat än imponerad av denna totalanläggning som till och med innefattar en alldeles egen sportbar och en bowlinghall där det verkar vara full fart från öppning till stängning.

– Som mest har vi uppåt 2000 badande i simhallen och i äventyrsbadet under en lördag, det är ganska bra, avslutar platschefen Martin Zatrepalek och poängterar ännu en gång vikten av att vara en mötesplats för alla.