• Harriet Dahlgren visar upp den nya lagrade Prästosten som saluförs under varumärket Östgötamjölk. Emåmejerier äger Östgötamjölk och är en liten aktör som är ett alternativ för mjölkbönder som vill anlita någon annan än Arla. Foto: Leif Larsson

En liten men viktig aktör visar upp sig

I ett läge när många svenska mjölkproducenter slutar är det bra att det finns flera mejerier att välja på.

– Jag övertygad om att det är viktigt även med mindre aktörer. Även om vi är ett litet företag och ingen global aktör så är det känslomässigt viktigt för mjölkgårdar att veta att det finns fler än ett mejeri som alternativ, påpekar Patrik Evertsson, vd på Emåmejerier som producerar och säljer varor under varumärket Östgötamjölk.

Fem i veckan

I Sverige slutar i snitt fem mjölkbönder i veckan med att producera mjölk. De lägger av helt med lantbruk eller byter spår. Ofta hänger nedläggningen ihop med att priset de får för sin mjölk är för lågt. Emåmejerier är en aktör som betalar lite bättre till mjölkbönderna.

– Vi ligger i dagsläget 40-50 öre högre per kilo mjölk än vad Arla gör. Men jag hoppas det vänder nu för alla inom mjölkbranschen och att det blir en bättre världsmarknad, klargör Patrik Evertsson.

Norra Småland

Emåmejerier i Hultsfred i norra Småland har sex gårdar knutna till sig som levererar mjölk till varumärket Östgötamjölk, en i Östergötland, Kättestad, och fem i Småland.

– Vi är ett litet företag som började 2007 och har väl vuxit en del sedan dess. På sistone har vi inte vuxit så mycket. Vi har en viss marknad just nu, berättar vd. Säljande demo På produktfronten händer dock en del. Kvarg, en ny produkt inom Östgötamjölk-konceptet, är fylld med protein och populär hos de som tränar men hos andra. Ostar dyker det upp nya hela tiden, senast i raden är lagrad Prästost.

– Det är spännande med nya produkter, tycker Patrik Evertsson. Just ost demonstrerades på Ica Maxi i Linköping för inte så länge sedan. Harriet Dahlgren skar upp av olika sorter, bland annat den nya Prästosten, och och förbipasserande lät sig väl smaka.

– Jag är ute på demonstrationer omkring två gånger i veckan, runt om i Östergötland. Jag bjuder på mjölk, ost eller yoghurt men än har kvarg inte varit med, berättar Harriet och tillägger.

– Sedan vi började med demonstrationer så säljs en hel del mer av produkterna.