• Nya stortävlingar i Östergötland på gång. Foto: Tommy Pettersson

EM-tävling som lockar

Linköpings golfklubb, som förra året utsågs till årets golfklubb i Östergötland, har återigen lyckats locka ett stort internationellt startfält till klubben. Förra året genomfördes Annika INVITATIONAL Europe med deltagare från hela Europa på golfklubben och i år är det en ny internationell tävling mellan den 9 – 13 juli.

Tävlingen i år gäller lag-EM för flickor upp till 18 år och har samlat 19 lag. Varje lag består av sex spelare och en ledare. Dessutom kommer många av deltagarna ha nära anhöriga med som stöd. En EM-tävling innebär för de flesta av de unga spelarna ett stort sportsligt äventyr. Tävlingen omsluter över en miljon kronor och finansieringen sker både genom anmälningsavgifter och genom sponsorer. Hur kommer det sig att EM-tävlingen spelas i Linköping?

- Vi ansökte och fick mästerskapet i konkurrens med elva klubbar, bland annat Bokskogens GK, Stockholms GK och Göteborgs GK. Det är flera viktiga kriterier som bör uppfyllas, som t ex banans kvalitet och läge samt närhet till flygplats och stadskärna. En uttagningskommitté avgör utifrån dessa kriterier, säger Carl-Stephan Rundquist, ordförande i Linköpings golfklubb.

Många länder

Tävlingen har lockat deltagare från Spanien, Slovenien, Schweiz, Österrike, Turkiet, Belgien, Danmark, Tjeckien, England, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Ryssland, Skottland och givetvis Sverige. Att arrangera en internationell tävling kräver ett stort idéellt engagemang och på Linköpings GK har man goda erfarenheter efter Annica Sörenstams tävling förra året.

- Vi ansvar för forecaddies, transporter till och från hotell och flyg, resultatservice, mediekontakter, mat med mera så det kommer att behövas en hel del frivilliga som ställer upp av klubbens medlemmar, menar Carl-Stephan Rundquist, som också vill visa att Linköping är en idrottskommun och har mer än några EM-matcher i damfotboll att bjuda på. - Vi lägger med hjälp av våra sponsorer stora pengar på projektet men vi anser det väl använda pengar. Vi får en möjlighet att visa vår fina bana och vår trevliga stad för cirka 120 spelare och övriga från hela Europa. Det brukar också komma ett tiotal coacher från USA för att spana in framtida löften för collegespel.

Tufft spelprogram

-Tävlingen börjar med två dagars slagspel som utgör kval. Samtliga spelare i laget spelar. Man väljer de 5 bästa scorerna varje dag. Efter två dagar går de 8 bästa lagen vidare till slutspel och gör upp om platserna 1 - 8. Övriga lag får göra upp om platserna 9 – 19. Slutspelet avgörs genom matchspel där man spelar foursome på förmiddagen och singel på eftermiddagen. Med andra ord 36 hål om dagen. Vår EM-tävling på Linköping är dessutom sista uttagningstävling för Ping Junior Solheim Cup, säger en glad ordförande, som återigen lyckats locka flera blivande golfstjärnor till en tävling i Linköping.