• Viktor Hansen och Centralbryggeriet var med på årets vinmässa i Linköping. Foto: Tommy Petterson
  • Här levereras första kartongerna med öl till Systembolaget. Foto: Julia Kimell

Drömmar om att att utveckla ölkulturen

Hur kommer man på idén att starta ett ölbryggeri och hur känns det första gången man beställer in sin egen producerade öl på flaska på restaurang?

I mötet med en av delägarna till Centralbryggeriet Viktor Hansen får vi fatt på historien och drömmarna bakom ett nystartat ölbryggeri som vill utveckla ölkulturen i Östergötland

Nummer hundra

Centralbryggeriet är nr 100 av bryggerier i Sverige placerad mitt på Östgötaslätten och Viktor Hansen en av tre delägare som utvecklade en idè till att ta språnget att starta en unik verksamhet.

Delägare är även Kenny Johansson och Torbjörn Hansen. Nu kan man beställa bryggeriets öl på Linköpings krogar samt hitta den på Systembolaget.

– Vi hade länge tyckt att även Linköping och Östergötland skulle ha ett bryggeri värt namnet. Vi letade väldigt länge efter rätt utrustning och var på flera olika besök runt Europa och på olika mässor. När alla dessa bitar var på plats och vi tyckte vi hittat rätt tog vi ett beslut under hösten 2013 och efter det har vi bara blickat framåt, berättar Viktor Hansen.

Vad är det då för speciellt med denna dryck?

– Den har följt människan genom årtusenden och är en del av folksjälen, oavsett härkomst. Det är en symbios mellan smakupplevelse och sinnesstämning. Ölen bidrar till en dryckeskultur och är god i sällskapliga former.

Vilket var ditt första minne av att smaka öl?

– Svårt att minnas , var nog utanför Kisaparken en Valborg på 90-talet innan Kenneth & the Knutters skulle på upp scenen. Varken bandet eller den sommarljumna Lapin Kultan var väl någon direkt hit men det blev en trevlig Valborg, minns Viktor Hansen.

Vilka värderingar är viktiga i Centralbryggeriets verksamhet? ”

– Att det vi gör är närproducerad tillgänglighet och vi har ett gott miljötänk i produktionen. Vi vill kunna erbjuda Östgöten ett hantverksmässigt bryggt öl och att sätta Linköping på kartan bland ölbryggerier Ingen dag är den andra lik och man får dagligen ägna sig åt problemlösning men främst allt gott bemötande som vi dagligen får från olika människor som uppskattar våra produkter samt initiativet. Det värmer.

I vilket sammanhang gör sig ölen bäst?

– I de flesta sammanhang skulle jag säga. Där det känns bäst för var och en av oss som tycker om öl. Hemma i fåtöljen efter en lång dag, till en god middag med trevligt sällskap, framför matchen på tv´n bland likasinnade, för att ge några bra exempel.

Vad är du mest stolt över?

– Att vi jobbat fram ett varumärke samt produkter vi kan stå för. Obeskrivbar känsla när man för första gången drack sitt ”egna” öl ute på en restaurang.

Vilka drömmar har du om att påverka Linköpings ölkultur?

– Våra mål är att med ett lokalt producerat öl, förankrat i områdets dryckeskultur och ölhistorik. Vi vill etablera en produkt samtidigt som detta även förstärker intresset och kunskapen kring ölkulturen.

Vilka tre tips skulle du ge till amatörsmakaren som vill lära mer?

– Man ska våga testa på nya sorter. Det är tyvärr väldigt inbitet hos många att all öl som inte är ljus och kristallklar inte smakar bra. Ett bra sätt att vidga sina vyer är besöka en ölprovning om man har möjlighet. Så känn dig lite ”wild and crazy” nästa gång du beställer en öl och skulle den inte falla dig i smaken så sluta inte vara nyfiken, avslutarViktor.