• Niclas visar upp strutsarna. Foto: Lisa Jutman
  • Strutsens parningsdans. Foto: Lisa Jutman
  • Matdags. Foto: Lisa Jutman

Djurmöten och smakupplevelser

På Vikbolandet hittar man världens största fågel, nämligen strutsen. Sedan 20 år tillbaka driver Niclas och Anneli Vikbolandsstruts med över 150 strutsar.

Strutsarna tittar nyfiket och svänger med halsarna när vi kommer fram. På familjeföretaget Vikbolandsstruts finns många djurmöten att uppleva för både stora som små. Förutom strutsar finns också emufåglar, lamor, kor, grisar, höns och kaniner på gården.

Litet företag med många ben

Allt började med att de införskaffade sex strutsar som avelsdjur. Sedan dess har verksamheten utökats med en stor produktion, egen gårdsbutik, konferensverksamhet, servering, kontrollslakteri och nötköttsproduktion. Och många besöker gården årligen.

– Omkring 10 000 personer besöker oss varje år. Under Östgötadagarna kommer cirka hälften av besökarna, säger delägare Niclas.

Guidad turer

Vid förbokningar håller Niclas guidningar på 30-45 minuter om de spännande djuren på gården. Han berättar att strutsen har bra syn och är en fantastisk löpare.

– De kommer upp i 70 till 80 kilometer i timmen. Här på gården tar de sina turer och löper ibland, säger han.

Parnningssäsongen för strutsar sker under de ljusa dagarna på året, men på grund av en försenad vår är årets värpperiod försenad.

–  Strutsar värper under april till september. Det tar cirka sex veckor innan äggen kläcks.

Men troligen dröjer det inte länge nu för parningsdansen har redan börjat.

– Med stora vingrörelser försöker hanen imponera på honorna, som också försöker imponera på honom genom att böja ner huvudet och röra på fjädrarna.

Ett samarbete med Kolmården

I en annan stor inhägnad längre bort springer flera lamor fritt. De kom till gården 2015, då Kolmården inte längre hade plats för dem. Vikbolandsstruts fick fem ston och en hingst och sedan dess har gruppen blivit allt större.

– Lamor är väldigt härliga och lugna djur. Varje år får vi ett nytt lamaföl från varje sto och snart väntar vi ett till.