Det utvecklande ledarskapet

Entreprenören Jimmy Lundegård

När man träffar Jimmy Lundegård, vd i företaget Bimo, sprider sig en stor lugn och ro-känsla. Vi går längs med Stångåns trögflytande vatten och pratar om entreprenörskap och ledarskap.

Hans dotter, Alicia, är ledig från förskolan och får hänga med och upptäcka hur det kan kännas när tiden nästan står stilla och att långsamheten skapar förutsättningar för eftertänksamhet och kreativitet.

Recept för ledarskap

I samtalet kretsar det mycket om ledarskap och kundbemötande. I företaget har man samlat ihop och kommit överens om en värdegrund som man kallar för värderingsrecept.

– Redan när vi köpte företaget fanns det mycket bra att ta med sig för att företag ska fungera men det kanske inte var dokumenterat och det har vi gjort nu. Sedan gäller det att lyssna på personalen och kunden för om man säger att man värnar om sina medarbetare och kunder så måste man ju veta vad de vill, säger Jimmy som mest jobbar med avtal, certifieringar och företagets hållbarhetsutveckling och det är han som hjälper till med upphandlingar och utbildningar.

Konstnärskapet

Jimmy är inte enbart en företagsledare och passionerad älskare av Italiens och dess mat o dryck han är konstnär, nätskulpturer och målningar, mimartist, han har uppträtt på Augustifesten i över tio år.

– Jag är född och uppväxt i Dalarna i en trygg miljö med sju syskon och en entreprenörsanda som kommer  från föräldrarna. När man är många tar man hand om varandra och det skapar en bra familjekänsla med sammanhållning.När jag var 19 år flyttade jag ned till Stockholm efter en tur i Landskrona så blev det boende i Norrköping, berättar Jimmy Lundegård.

God tillväxt

Bimo har tolv anställda i Linköping och sju anställda i Strömmen utanför Oslo. Man hade en omsättning 2011, när Jimmy och en kamrat köpte företaget, på drygt fyra miljoner. Nu är omsättningen uppe i 52 miljoner och och Jimmy äger företag själv idag.

Bimo  är en märkesverkstad som säljer professionella maskiner och man utgår från en eftermarknad och vill att kunden ska ha en bra kontroll på hur maskinen fungerar efter flera år efter inköp. I hanteringen av städmaskiners eftermarknad har Bimo tagit fram en möjlighet att återvinna de maskiner som kunden behöver göra sig av med.

– Som en del av vårt omfattande miljöarbete har vi under år 2011 implementerat återvinning av mer än 25 olika fraktioner i vår verksamhet. Med hjälp av IL Recycling i Linköping har vi tagit fram lösningar som är anpassade för vår egen verksamhet, säger Lundegård.

Bimo har en återvinningsstation på gården där man samlar fraktioner för att enkelt kunna transporteras bort och på varje arbetsplats i verkstaden har man återvinningsvagnar där de vanligaste fraktionerna kan separeras.

Skippa klyschorna och lyssna istället

Jimmy anser att det är viktigt med ett fast ledarskap som skapar en genuin delaktighet hos personalen.

– Det är en otrolig viktig del i ett ledarskap att lyssna på medarbetarna. Självklart behövs det ramar för företaget men det gäller också att skapa en god stämning. Om personalen mår bra på jobbet och är med i utvecklingen av företaget så sprider sig den goda stämningen även i kundbemötandet. Det är också viktigt att tänka på som ledare att man kan inte vara bra på allting. Är man bra på att utveckla nya idéer kanske man inte bra på att förvalta och det gäller att ta hjälp av sina medarbetare.

Personligt Jimmy Lundegård:

Familj gift och har sex barn.

39 år och bor i Norrköping.

Trygg uppväxt tillsammans med syskon.