• Far och dotter trivs ihop på hotell Östermalm. Foto: Gunnar Andersson
  • Nyrenoverat och fräscht. Foto: Gunnar Andersson
  • På plats i lobbyn Elin och Lars Andersson. Foto: Gunnar Andersson

Det lilla hotellet med det stora hjärtat

För drygt ett år sedan slog Hotell Östermalm på just Östermalmsgatan i Motala, upp sina portar. Ett litet och familjeägt hotell som drivs av Lars Andersson och han barn Elin och Johan.

Länge var huset där nu det finns tolv fräscha rum, frukostmatsal och en liten lobby, en lokal där Röda Korset hade sin verksamhet. Familjen Andersson tog över huset 2012 och då med ambitioner att göra lägenheter i huset och hyra ut dem men under resans gång så ändrades planerna och man startade ett litet hotell istället. Det tog drygt ett år innan man fått rummen och huset i stort på så sätt som man ville men för drygt ett år sedan så slog man upp portarna. Dottern Elin jobbar heltid och pappa Lasse är där drygt 50 procent. Till yrket är han lärare. Johan hjälper till där och när det behövs. Far och dotter tycker det finns många fördelar med att vara ett litet familjeföretag.

Ligger bra till

– Man känner varandra väl och vet hur de andra fungerar och agerar i olika situationer, menar pappa Lars som berättar att man verkligen fått en smakstart med sin hotellverksamhet. En bidragande orsak är att bygget av bron över Motalaviken då gick in i sitt slutskede och därmed så var det många som arbetare behövde husrum. Sedan ligger även hotellet väldigt bra till och i direkt anslutning till det uppfräschade resecentrumet som växt fram vid järnvägsstationen där det även går både stats och länsbussar. Perfekt läge med andra ord.

Frukost men ingen middag

– Jo, läget är en av våra stora fördelar och även att vi även ligger direkt vid vägen som går mot Linköping och även ganska nära den gamla genomfarten så det är både lätt att hitta hit och vi har även gott om parkeringsplatser som man dessutom kan se från sitt rumsfönster i de flesta fall, menar Lars Andersson. Hotell Östermalm har tolv rum. Samtliga är alltså nya och fräscha och med nyrenoverade badrum, det finns fritt WiFi och allt annat en resande kan önska sig vilket man förstår av Lars och Elin Andersson prat då vi ses en eftermiddag i frukostmatsalen.

– Vi serverar frukost såklart men när det gäller lunch och middag så hänvisar vi till Motalas andra restauranger som vi har ett bra samarbete med. Vi försöker alltid att ordna det lite extra och ställer upp när vi kan och hämtar folk, berättar Elin Andersson som bor bara två hus bort vilket gör att hon aldrig är långt borta.

Nya idéer

– Vardagarna är det fullt däremot så finns det en utmaning i form av weekends och helger. Där har vi lite olika idéer som vi tänker sjösätta framöver, avslutar Lars Andersson en av tre Andersson bakom det nyaste hotellet i Motala.