• Kontanter ett minne blott? Foto: Tommy Pettersson

Det kontantlösa samhället är här

Kan jag betala med kontanter? Bankernas idoga kamp för att minska kontanter vid handel ser ut att lyckas. Idag sker över 70 procent av alla köp i detaljhandeln med kort, men för många äldre kunder känns övergången till kort besvärande. Hanteringen av kontanter har börjat bli en dyr affär för butikerna och många väljer nu bort kontanter som betalningsmedel.

En helt ny situation har plötsligt uppstått där företaget eller butiken väljer att endast kort skall gälla som betalningsmedel. En butik kan idag bestämma att inte acceptera kontantbetalning och kunden har då ingen rättighet att få betala med kontanter trots att mynt och sedlar är lagliga betalningsmedel.

– När en kund skall betala ingår man i köpögonblicket ett frivilligt avtal och har butiken bestämt att inte ta emot kontanter, då är det som gäller. Det enda som är reglerat i lag sedan 1 augusti 2010, är att butiken inte får ta ut en avgift för att du betalar med kort, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, som menar att det råder avtalsfrihet för butiken. Det är många äldre som har hört av sig till mig och är undrande över om butikerna verkligen kan vägra ta emot kontanter. Riktiga pengar känns för många äldre tryggare, men det är nog så att vi får välja oss vid den nya tekniken och att butiken bestämmer betalningsform, säger Maria Wiezell.

Frågan som vi ofta ställt till butiken ”kan jag betala med kort” kan nog snart ändras till ”kan jag betala med kontanter”? I samband med det förestående utbytet av gamla sedlar varnar nu Svensk Handel sina medlemmar. ” Under bytet av mynt och sedlar finns det en risk att privatpersoner, genom att utnyttja butikernas erbjudande om öppet köp, kommer att försöka använda butikerna som växlingskontor/bank”, skriver Svensk Handel på sin hemsida och uppmanar medlemmarna att vara extra uppmärksamma med villkoren för öppet köp.

Pensionärsorganisationerna bekymrade

För pensionärer och äldre personer har den nya situationen, där kontanter inte accepteras i butiker, blivit en obehaglig överraskning.

-Kontanter har alltid ansetts som ett säkert betalningsmedel och misstankarna mot kort och dess säkerhet har ofta varit ifrågasatt framför allt hos äldre personer. Den nya tekniken med att man måste komma ihåg pinkoder har varit ett orosmoment för många pensionärer, säger Märtha Dahlberg, ombudsman på PRO.

På PRO är man bekymrad över att kontanter inte accepteras överallt och har därför tagit upp frågan med bankerna. Finansdepartementet har fått uppdrag av regeringen att granska regelverket för kontanthantering.

ABBA-Björn välkomnar kortbetalning

ABBA-legendaren Björn Ulvaeus har i en debattartikel i Dagens Industri nyligen argumenterat för att kontanter ska avskaffas, då det underlättar kriminella aktiviteter enligt artikeln. Björn Ulvaeus menar att förmodligen skulle en del av svartjobben försvinna, som idag kostar samhället 65 miljarder om året enligt Skatteverkets beräkning. Utan kontanterna skulle det bli svårare för hälaren att agera och tjuven har ingenstans att sälja sitt gods, skriver Björn Ulvaeus, som för att föregå med gott exempel endast tar emot kortbetalning till det nyöppnade ABBA-museet på Djurgården. Master Card är huvudsponsor till ABBA-museet, men säger att man inte ställt krav på att endast kortbetalning ska gälla.