• Nu går vägen förbi Vadstena. Många har väntat i nära 40 år på en förbifart. Foto: Patrik Ekström
  • En ny vy med den gamla Vasaborgen Vadstena Slott i bakgrunden. Foto: Patrik Ekström
  • Slut på tung trafik i centrum. Nu får ”tradarna” vackert åka runt tätorten. Foto: Patrik Ekström
  • Else-Marie Rannman tror inte på minskad handel. Foto: Patrik Ekström
  • men det gör Leif Bergh. Foto: Patrik Ekström

Delade meningar om förbifart

Den nionde september invigdes den hett efterlängtade förbifarten i Vadstena och de som bor längts med genomfarten kan nu se fram mot en betydligt lugnare trafiksituation. Men alla är odelat positiva till trafikomläggningen. I dryga 40 år har Vadstenaborna sett fram mot den dag då trafiken skulle ledas för deras pittoreska lilla stad. Måndagen den nionde september blev de bönhörda. Då avslutades nämligen det arbete som inleddes i maj 2012. Invigningstalade gjorde kommunalrådet Jan sundström och Trafikverkets regionchef Einar Schuch men vad tycker gemene man – det var den fråga som ÖN ville ha svar på.

Negativa handlare

Else-Marie Rannman står i en butik mitt på det populära gångstråket i centrala Vadstena och hon är glad att förbifarten nu är klart.

– Jag har bara bott i här i Vadstena i fem år och är från början gotländska som bott i Stockholm under en tid, säger hon utan att ett uns av gotländska smyger sig in i hennes tal.

-I Visby bodde jag inför ringmuren och jag tycker Vadstena påminner om Visby till stora delar. Det är bra att man nu får en lugnare trafikmiljö men många av de andra handlarna gillar inte förbifarten då det tror att spontanbesöken blir färre men jag tror att det inte har någon större betydelse då vi har drygt 400 000 turister om året. Jag tror att det är positivt att, framför allt, den tunga trafiken går runt själva centrum.

Anna – Lisa Rickgård har bott i Vadstena i hela sitt liv och är glad över att förbifarten nu är klar.

Bra och snabb förbifart

– För dem som bor på Margarethegatan är det jättebra att förbifarten nu är klar. Jag har själv åkt på den med min son i hans bil och den var jättefin. Det är ganska länge sedan jag själv körde bil men fort och smidigt gick det vill jag lova, säger Anna – Lisa Rickgård och tar sin rullator för att gå hem och äta lunch.

Förbifarten är indelad i tre delsträckor med en cirkulationsplats i varje ände. Vägen gör det möjligt för trafiken att gå runt Vadstena, som har varit fallet tidigare. Väg 50 genom Vadstena hade länge haft låg standard. Det har medfört både olycksrisker, miljöstörningar och t låg framkomlighet. . Den nya förbifarten innebär därför märkbara förbättringar i trafiksäkerhet och framkomlighet.

Rörligt yrkesliv

Leif Bergh hade tidigare ett rörligt yrke då han jobbat för lastvagnsföretaget Scania. Han är kraftig negativ till den nya förbifarten och då är han inte ens Vadstenabo.

– Jag återkommer dock och gärna ofta till Vadstena men jag vet flera exempel på det där varit väldigt dåligt för handeln på en liten ort och att antalet spontana besök nästintill upphör helt, säger Leif Bergh och pekar samtidigt på sin frus shoppingkasse med orden.

– Vi har kanske bara nu handlat för några hundralappar men tänk att vi valt att åka förbi då hade ju Vadstenas handlare gått miste om våra pengar, menar Leif Bergh och säger sig förstå att själva förbifarten var nödvändigt samtidigt som han radar upp exempel som Hudiksvall och Iggesund där en likande omläggning fått negativa effekter på ortens handel.

Fem kilometer på fyra minuter

Åsikterna må vara delade men nu finns den drygt 5 kilometer långa vägsträckningen på plats. Den tar dryga fyra minuter att köra under lunchtid en grå tisdagsförmiddag och det finns fyra rondeller på sträckan. I samband med invigningen kommer den tidigare väg 50, mellan Södra Freberga och Ödeshög, att få en annan vägnumrering och en status som länsväg nummer 919.