• Viktor Johansson, programmerare, Mikko Tähtinen, grafiker och Marcus Kempe, utvecklingschef, jobbar på Proactive Gaming i Norrköping, ett snabbväxande företag med många ovanliga idéer i spelbranschen på nätet. Här visar de den webbaserade bingo som snart lanseras. Foto: Leif Larsson.
  • Här är entrén till den 3D-poker på nätet som Proactive Gaming konstruerat. Just det här med 3D-poker är företaget ensamt om i världen. Foto: Leif Larsson.

De spelar en allt större roll

Företaget är ensamt i världen om att ha byggt en 3D-poker för internet. I vår lanseras deras webb-poker och webb-bingo som fungerar i såväl mobil som dator. Proactive Gaming AB i Norrköping surfar på en framgångsvåg.

Som uppenbarligen växer. Representanter för företaget var nyligen på den största spelmässan - som hålls i London. Några dagar efter hemkomsten kom ett telefonsamtal.

– Det var en utländsk kund som var på mässan som ville att vi skulle bygga ett spel åt dem. Det är ett stort uppdrag, berättar Pål Burman, vd för Norrköpingsföretaget.

Bolaget grundades 2007 och tog sig då omedelbart an en unik sak. Man konstruerade en 3D-poker som fortfarande är den enda i världen.

– Det är en pokersajt där man börjar med att gå in i en byggnad och in i ett rum där det spelas poker. Spelaren har en egen avatar som det går att byta kläder och frisyr på. Vi ville göra ett roligare och mer socialt spel än det vanliga. Som mest har det varit 3 000 spelare inne i spelsystemet samtidigt. Det är mycket, påpekar vd.

Anpassad till skärmen

Norrköpingsföretaget säljer licenser till spelbolag som i sin tur levererar spelet till slutkunden. I licensen ingår både spel och banksäkerhet.

– Vi har en handfull spelbolag i Europa som kunder, förtäljer Pål Burman.

Snart dyker två andra spel upp som företaget konstruerat. Det är webbaserad poker och webbaserad bingo. Det skiljer sig en del från andra spel av liknande slag.

– Vi använder ett nytt programspråk som gör att spelen kan användas i smartphones, på surfplattor och i datorer. En inbyggd avkänning ser till att spelets storlek anpassas till den skärm man använder. Vi har flera kunder som ska lansera spelet, troligen blir det i vår, omvittnar Pål Burman.

Ökat 3 400 procent

På Proactive Gaming jobbar i dag 15 personer. Det är tre fler än för ett år sedan. Företaget växer ännu mer när det gäller omsättning. År 2012 fick bolaget priset Supergasellen av Dagens Industri för att vara det snabbast växande företaget i Sverige.

– På tre år har vår omsättning ökat med 3 400 procent. Vi har bestämt att vi ska försöka växa försiktigt så att alla delar hinner med. Vi vill också behålla vår kreativa och fina arbetsmiljö. Ett mål kanske kan vara att bli 25 personer. Det är ett lagom antal för att kunna vara nära kunderna, ha en bra omsättning, en bra vinst och bra liv för medarbetarna utanför jobbet, klargör Pål Burman.

Han ser fördelar med att ha företaget i Norrköping. Han bor själv i Stockholm och pendlar med tåg.

– Det tar bara en timme och det går utmärkt att arbeta på tåget. Alla andra utom en i personalen bor i Norrköping. Jag brukar tjata på dem att skaffa hus och familj, då är det större chans att de stannar på företaget. I Stockholm skulle det vara lättare att rekrytera men också lättare att förlora personal än i Norrköping.

Vad är Norrköping?

För att ytterligare sammansvetsa det tajta gänget, där många varit med sedan starten 2007, så surfar man inte bara på nätet och framgångsvågen, utan på riktiga vågor.

– Vi var i Biarritz i Frankrike på konferens och då surfade alla på en surfbräda på havet. Det var kul, säger vd.

Pål Burman gillar Norrköping men när han frågat runt vad staden är för något, industristad, teknikstad, pappersstad eller vad, så har svaret uteblivit. Han har dock ett eget svar som bygger på den kreativitet och bredd han upptäckt.

– Norrköping skulle framöver kunna profilera sig som en nöjes-, kultur och it-stad.

Proactive Gaming bidrar en hel del till det.