• Samuel Karlsson och Börje Nilsson tillhör företagsföreningen Ydresörven. Här lägger de nytt tak på ett hus utanför Österbymo. Foto: Leif Larsson

De servar Ydre sedan 1991

De bygger hus eller krattar löv. Eller byter tak. Arbetsuppgifterna är väldigt skiftande i den ekonomiska föreningen Ydresörven med 44 anslutna företag.

– Vi startade 1991, då var 23 företag med. I början omsatte vi 100 000 kronor, i dag ligger vi på sju miljoner och än har vi inte gått minus, berättar Börje Nilsson, tidigare mångårig ordförande, numera med i ledningsgruppen.

Tidningen träffar Börje och Samuel Karlsson när de lägger nytt tak på ett hus strax utanför Österbymo. Det blir ett nytt undertak och cementpannorna byts mot lertegel.

– Det finns en del veck i taket vilket gör det lite svårare med pannorna, vi måste skära här och där. Brutna tak är ännu svårare, påpekar Börje.

Ydresörven servar Ydrebygden med insatser inom bygg, hushållsnära tjänster och en del övrigt som exempelvis att dubba gravstenar, alltså se till att de inte kan välta. Byggdelen står för 60 procent, övriga två delar för 20 procent var.

– Omkring 15 av företagen är aktiva och i princip fem arbetar med detta på heltid. Totalt får vi ihop åtta årsarbetstider. Nästan alla som är med är från Ydre det är i Ydre vi utför de flesta av jobben. Ibland har vi haft jobb i Eksjö, Tranås och Kisa, upplyser Börje.

Stort och smått

Arbetsuppgifterna varierar således kraftigt. Från stora jobb som att bygga ett hus från grunden till de riktigt små.

– En gång hade vi en uppgift att tända i en kakelugn hemma hos en farbror som ville ha det varmt när han steg upp. Vi var där en halvtimme innan. Ett lite udda jobb, säger Börje med ett leende.

På sommaren fördubblas Ydres folkmängd då sommarboende kommer till bygden. Då är det Ydresörvens mest intensiva period med många olika jobb, en del enkla, andra lite klurigare.

– Vi hjälper till med att kratta löv, spika upp spaljéer, gräva i trädgårdsland, glasa in altaner och byta tak, upplyser Börje Nilsson.

Han tycker att ett stort plus med föreningen är att man har arbetskamrater, det både lantbrukare och ensamföretagare inte är så bortskämda med. Att det är många företagare som samarbetar har också sina fördelar.

– Vår styrka är att vi tar helentreprenader och ser till att allt flyter och att elektriker, glasmästare, rörmontörer och alla involverade kommer till rätt plats i rätt tid.

Många företagstyper

Företagen i föreningen tar sällan offerter utan arbetar efter löpande nota.

– Vi ger ett ungefärligt pris och håller kontakten med kunden under arbetets gång. Eftersom vi mest jobbar lokalt så är det oerhört viktigt att alltid göra ett bra jobb. Om man gör något dåligt sprider det sig direkt och det har vi inte råd med, poängterar Börje.

Ydresörven kom till då lantbruket rationaliserades på 1990-talet. Bönderna var tvungna att göra något mer än att bara bruka jorden för att försörja sig.

– I stadgarna stod det att medlemmarna i föreningen skulle vara knutna till jord- eller skogsbruk och bo i Ydre. Men numera är det ändrat och andra typer av företagare är med. Styrelsen bestämmer om man får bli medlem, det gäller att ha de rätta kunskaperna. Sedan skrivs ett kompanjonavtal och man betalar ungefär 4 000 kronor i inträdesavgift och ungefär 400-500 kronor i årsavgift. Många betalar årsavgiften men är inte aktiva. De är med för den sociala bitens skull och går på våra möten, klargör Börje Nilsson.