• Rustan och hans anställda kan slå sig för bröstet. Foto: Tommy Pettersson

Dagkonferensanläggningen Svanenmärkt

Återigen får Arenabolaget i Linköping en utmärkelse för sitt omfattande miljöarbete. Sedan 2006 är bolagets restaurangverksamhet Svanenmärkt och nu har konferensverksamheten också fått utmärkelsen Svanenmärkt.

Endast tre dagkonferensanläggningar i landet har fått det prestigefyllda Svanenmärket.

– Det är inte utan att vi är lite stolta över att ha fått Svanenmärket också för vår dagkonferensverksamhet, säger Johan Rustan, VD för Arenabolaget. Vi har ett stort miljöengagemang hos vår personal, vilket är anledningen till att vi nu blivit bland de första i Sverige som fått utmärkelsen Svanenmärkt dagkonferensanläggning. Detta är ytterligare ett kvitto på att vårt miljöarbete håller en hög klass, säger en glad Johan Rustan.

Svanen är Nordens officiella miljömärke, beslutat av Nordiska Ministerrådet för mer än 25 år sedan. Svanenmärkningen gör det enkelt för konsumenterna att välja rätt produkt och i det här fallet rätt konferensanläggning. 2014 genomförde Arenabolaget dessutom det första miljömärkta eventet på Konsert- och Kongress.

Stor betydelse

– I den allt hårdnande konkurrensen på konferensverksamhet så betyder en Svanenmärkt anläggning mycket, menar Johan Rustan, som själv har ett brinnande intresse för miljömedvetenhet. Vi har ökat andelen ekologiska och närproducerade råvaror och sett över vår avfallshantering samt energi- och vattenanvändning. Vi har tex. bytt ut alla vattenflaskor till vattenautomaterna och spar på så sätt in på transporterna av vattenflaskor. Vi försöker också påverka våra besökare att agera miljömedvetet i samband med konferenser här hos oss. Miljöarbetet har blivit allt viktigare och våra gäster uppskattar att vi lägger mycket energi på att möta miljökraven och hela tiden tittar på nya möjligheter att förbättra miljöarbetet.

Varje år besöks Linköpings Konsert- och Kongress av cirka en halv miljon besökare och en miljömärkt anläggning ställer också krav på besökaren att agera utifrån ett bra miljömedvetande. För personalen vid Konsert- och Kongress innebär utmärkelsen och licensen att det nu gäller att arbeta vidare och ytterligare förbättra miljöarbetet på Arenabolaget, som tillsamman med Aros i Västerås och City-konferenser i Stockholm är de enda konferensanläggningarna i Sverige som hitills fått Svanenmärket.