• Claes Drougge inleder nu en ny fas livet. Foto: Patrik Ekström
  • Claes visar gärna runt i lokalerna. Foto: Patrik Ekström
  • BBC fikc låna en av våra farkoster och nu vill även det brittiska tvbolget köpa en. Foto: Patrik Ekström

Claes Drougge slutar

Nu står det klart att grundaren, vd:n och styrelseordföranden Claes Drougge lämnar sitt skötebarn Ocean Modules efter 14 år. Ny vd blir Magnus Pettersson. Självklart finns Drougge kvar som ordförande för styrelsen och som coach för lämna helt det kan eller vill han inte.

Man blir alltid glad av att träffa superentreprenören Claes Drougge. Han är en man som sprider energi, engagemang och en känsla av att allt är möjligt och det till och med i Åtvidaberg. Bara sagan om Ocean Modules är värd ett helt eget kapitel och är nästan på gränsen helt osannolik. Men likväl är den sann och nu lämnar Claes Drougge över det dagliga ansvaret till Magnus Pettersson.

Ett stort steg

– Det här är ett jättestort steg för mig, både som företagare och som privatperson. Jag har levt med företaget i fjorton år, jag är en av grundarna, jag var vd i 11 år och är sedan 3 år styrelseordförande. Nu går jag ner till att arbeta femtio procent och sitter kvar som styrelseordförande men den dagliga driften lämnar jag med varm hand över till den vd som vi nyligen anställt, säger Claes Drougge .

– Detta är ett nödvändigt steg om företaget ska utvecklas och växa på det sätt som det har kapacitet att göra. Själv kommer jag att finnas med i bakgrunden, stötta och coacha vår nya vd och jobba med marknad, försäljning och affärsutveckling. Sedan har jag tänkt ägna mig mer åt min familj, jag har fru och barn som kanske kommer att få se mera av mig, säger han men med alla hans övriga företag och åtaganden så kommer han nog fortsatt vara en upptagen man. Vi sitter just i ett av hans andra skötebarn, Industrigallerian som nu har, så gott som, samtliga kvadratmeter uthyrda. Som den superentreprenör han är så äger han även den lunchrestaurang vi just ätit fläsk med löksås i.

Engagerad ledare

– När jag tog över så gick den back varje månad men nu så ger den ett visst överskott istället. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi har en fin lunchrestaurang i huset och där man kan mötas över gränserna och prata med varandra över en god bit mat. Som ledare är det alltid viktigt att i alla lägen visa engagemang. Det gäller när man möter anställda, finansiärer, kunder, styrelsemedlemmar och även människor i kassan på ICA när man handlar. Det är också viktigt att man lyssnar på sina medarbetare och på vad kunderna tycker och tänker. Det är nog bl a därför som Claes är en bra ledare.

Var ärlig

– Ärlighet och att stå för sitt ord vad det än kostar är även det en viktig ingrediens som skapar förtroende och framgång. De finansiärer jag haft förmånen att arbeta med har nog till en början inte varit så intresserade av produkten eller idén i sig men efter att tag så har de märkt att jag verkligen brinner för min idé eller produkt och efter ett tag så har man plötsligt ett intresse för t ex en undervattensfarkost. Cybaero är ännu ett företag där Claes Drougge är engagerad. Företaget arbetar med obemannade flygfarkoster och har rönt stor uppmärksamhet världen runt. Mitt under Alemdalsveckan i somras så offentlig gjordes det att företaget hade kammat hem ett ramavtal värt många hundra miljoner kronor.

Vattensnåla toaletter

– Det finns en enorm potential i de här farkosterna och då menar jag inte i första hand för militära ändamål utan det är i civiltjänst de kan göra mest nytta och där är verksamhetsområdena nästan obegränsade som jag ser det. Företaget Terramunda är också väldigt intressant och något som nu Claes Drougge kan arbeta mera med. Där handlar det om att förhindra sjukdomar, smittspridning och att minska föroreningar av vatten och miljö genom miljövänliga och effektiva toaletter.

– Att spola sin toalett med kanske mellan fem till sex liter rent livsmedelklassat vatten är helt idiotiskt om man ska tala klarspråk. Här finns det mycket att göra och bl a Kina har visat stort intresse för våra produkter. Även här kan man tänka sig ett flertal användningsområden, säger Claes Drougge som menar att det är inte särskilt svårt att komma på en bra idé eller en bra produkt. Det svåra är att få ut den på marknaden och få den lönsam. Vägen dit kan vara både krokig och tung men att ge upp det finns aldrig på kartan för Claes Drougge.