Civilekonom får mer i Stockholm

Ekonomer som arbetar i Stockholm har 12 000 kronor mer i lön jämfört med sina kollegor i norra Sverige. Det visar Civilekonomernas senaste lönestatistik.

Storstad betalar sig på lönekontot. Det framgår tydligt av förbundets senaste löneenkät där över 12 000 medlemmar svarat. Stockholms län toppar med en medellön på 56 291 kronor. För Storgöteborg och Malmö är motsvarande siffra 50 839 respektive 51 081 kronor. Utanför storstadsregionerna är lönenivåerna lägre – i vissa fall betydligt lägre. Lägst är ekonomlönerna i Norrbottens/Västerbottens län där ekonomer tjänar 13 600 mindre än sina kollegor i Stockholm. Enligt förbundets utredare, Fanny Hemmingsson beror skillnaderna på att konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är större i storstäderna. Men det finns också strukturella orsaker:

Driver upp lönerna

– Ett exempel är Stockholm där en hög andel bolag inom bank och finans driver upp lönerna. I storstäderna finns också många av storbolagens huvudkontor som ofta rymmer höga och välbetalda ekonombefattningar, säger Fanny Hemmingsson, i ett pressmeddelande.  Att lönerna är lägre utanför storstadsregionerna beror i sin tur på en större andel mindre företag som inte alls kan matcha storföretagens nivåer. Detsamma gäller kommunerna som utanför storstäderna är vanliga ekonomarbetsgivare.

Rimligt

Den som bor utanför storstadsområdena kompenseras för sin lägre lön med att levnadskostnaderna, framförallt för boende, är lägre. Men proportionerna måste vara rimliga, menar Fanny Hemmingsson.

– På mindre orter i mindre bolag är våra medlemmar ofta ensamma om att vara ekonomer. Det innebär ett extra stort ansvar som också bör speglas i lönen.

 

Regionala löneskillnader (medel) för ekonomer i Sverige:

Stockholms län: 56 291 kr

Mellersta Sverige: 46 537 kr

Södra Sverige exkl. Malmö och Göteborg: 46 217 kr

Malmö: 51 081 kr

Storgöteborg: 50 839 kr

Norra Sverige: 44 153 kr