Chefen tjänar 43 000 kronor

Den genomsnittlige chefen har varken lyxiga förmåner eller skyhöga löner visar ny statistik från Ledarna. Genomsnittschefen i Östergötland tjänar 43 000 kronor i månaden inklusive förmåner och rörliga lönedelar. Det visar färsk statistik från Sveriges chefsorganisation Ledarna

– Majoriteten av Sveriges chefer tillhör inte den lilla krets som har höga ersättningar, bonusar och andra lyxförmåner, säger Annika Elias, ordförande i Ledarna, i ett pressmeddelande med anledning av den färska statistiken.

I Stockholms län tjänar cheferna mest i landet, 50 100 kronor i månaden. I botten finns cheferna i Gotlands län med 38 749 kronor i månaden. Genomsnittet för riket är 44 250 kr. Finansdirektörer och produktionsdirektörer hör till de chefer som tjänar mest. Köksföreståndare och butiksledare är de som tjänar minst.

– Vår utgångspunkt är att alla verksamheter vinner på en tydlig koppling mellan chefens prestation och verksamhetens resultat. För att behålla kompetens och även locka nya förmågor behöver vi därför värdesätta och premiera det goda ledarskapet, fortsätter Annika Elias.

Sett till hela landet bytte 24 procent av cheferna jobb under 2015. 16 procent bytte till ett nytt jobb hos samma arbetsgivare. 8 procent började hos en annan arbetsgivare. Att byta jobb är fortfarande ett bra sätt att få upp sin lön.

Var nionde anställd är en chef. Medianlönen för en chef är 44 250 kronor per månad. Fyra av tio chefer har rörliga lönedelar, till exempel bonus. Rapporten tar även upp löneskillnaderna mellan landsting, privat, statlig och kommunal sektor.