Budget i en orolig tid

Första maj fanorna är nu undanställda till nästa år som tillika är et valår. Ett första maj firande som skedde i hygglig medvind för den sittande regeringen åtminstone för Löfvens parti. Miljöpartiets fria fall i opinionen gör att regeringsfrågan blir en rysare i valrörelsen 2018. Lika intressant blir frågan om den borgerliga oppositionen kan skrapa ihop en gemensam syn på hur man ska hantera Sverigedemokraterna.

Lite föraning och temperaturmätare inför valet nästa höst kan vi få genom att kika på budgetdebatten som pågår just nu.

Skattefrågan

Moderaternas vårbudgetmotion presenterades här förleden och har titeln "Hela Sverige ska jobba". Andreas Norlén argumenterar på högersidan att Sverige behöver en ny ekonomisk politik och att vi kan få detta genom att Alliansen lägger fram ett gemensamt budgetalternativ i omröstningen i riksdagen i höst. Det återstår att se om de kan klara av den frågan.

En tydlig skillnad mellan de båda blocken i budgetdebatten är skattefrågan. Den sittande regering prioriterar ett fortsatt välfärdsbyggande framför skattesänkningar.  Framförallt moderat politik går ut på att sänka skatten och det känns osäkert med tanke  på vilka utmaningar som finns i svensk sjukvård och på  skolans område. Det behövs fler händer i välfärdssektorn och det behövs kompetenshöjning inte skattesänkningar.

Vårdkonsumtionen stiger stiger utan att man egentligen vet varför den gör det. Bemanningssituationen i  Region Östergötland är inte stabil och inför sommaren blir det alltid problem.

Grattis Norrköping

Avslutningsvis gratulerar vi till Norrköpings kommun som den 30 april uppnådde en folkmängd 140 060 personer. Befolkningstillväxten under april i år är den högsta tillväxten på nio år, och stor skillnad från april 2016. Sammanlagt har 1 990 personer flyttat till Norrköping till och med april 2017 och även om 1 510 personer har flyttat från kommunen så hamnar flyttnettot för april ändå på plus 480 personer.

Det innebär att antalet invånare har ökat med 690 personer och man jobbar nu oförtrutet vidare med sin vision om att man år 2035 ska vara 175 000 invånare. Att växa är positivt med det medför också mångas behov ska tillfredsställas något som Norrköpingspolitikerna inte varit vana vid de senaste decennierna.